C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Fixer
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: Fixer » czw cze 21, 2018 1:36 pm

Intel zalicza wpadki jedna za drugą... źle się dzieje, konkurencja powinna ich teraz wdeptać w ziemie...
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: Przemuss » czw cze 21, 2018 8:08 pm

Sądzę że to nie koniec wpadek Intela.
Kolejną będą nieczyste zagrywki wobec konkurencji za co już dostał karę.
Grunt mu się wali pod nogami wiec będzie się bronił czym tylko można.
Aktualnie twórca OpenBSD w nowej kompilacji zablokował wielowątkowość. Okazuje się że HT wcale nie jest takie bezpieczne.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

LordNikkon
Amator
Posty: 14
Rejestracja: pn maja 28, 2018 9:31 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: LordNikkon » pt lip 13, 2018 3:11 pm

No niejako ja wtrącę swoje dwa grosze, bo zamiast sprawdzić - założyłem nowy wątek.

U mnie z "felernym" procesorem mam DS1817+ z dwoma DX517. Póki co (niemal dokładnie 14 miesięcy pracy,) zero problemów. Nie ukrywam, że trochę się martwię bo jak wywali się jednostka z 45TB danych to kichać jednostkę ale przerwa produkcyjna będzie bardzo bolesna zanim zorganizuje zastępczy DS1817+. Niby mamy jeszcze (mówię o posiadaczach urządzeń zC2000) ekstra rok gwarancji https://www.synology.com/en-global/comp ... s%20Update ;)

Zasilacz mam wymieniony zaraz po otrzymaniu jednostki na nowy bo w startym był uszkodzony wentylator. Zresztą odpalenie synology na zewnętrznym zasilaczu to żaden problem. Wtyczka do płyty ma identyczne piny jak 24 pinowa wtyczka ATX'a a od biedy można szybko zrobić przelotkę do zasilania dysków (dziwne, że nie zrobili Molexa). Tak więc na zasilacz work around istnieje. ;)

Tak czy siak czekam. Pytanie. Czy gdyby DS1817+ padł (najnowszy DSM) to można zmienić go na np DS1817? Czuje, że nie bo mam na macierzy Raid6 z BTRFS a zwykła DS'ka tego systemu nie obsługuje. Dorwanie w miarę szybko DS1817+ nie jest łatwe a co ciekawe moja jednostka ma procesor w rev b0 która podobno jest z tej nieszczęsnej serii, czyli wynika z tego że w 2017 roku pomimo informacji od strony userów Synology nadal montowało niepewne procesory, choć była dostępna już wersja C0 w 2017 roku.

Rozmawiałem z znajomym, który przed dwoma miesiącami kupił DS1817+ do siebie i też ma rev B0. Teraz nasuwa się pytanie co w sytuacji kiedy NAS padnie? Użytkownik dostanie płytę z nowym CPU aby wykluczyć błąd czy dostanie starą rewizję. Ja liczę na swoje szczęście, które po przeczytaniu tego wątku utwierdzają mnie w przekonaniu, że sytuacja jest mocno rozdmuchana.
DS1515 + DX513 (Mod: 4GB, Noctua NF-R8 redux-1800)
RAID5: 6x3TB WD Red + Hot Spare
System: DSM 6.2-23739 Update 1
UPS: Eaton 5S550i

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: UPS pod DSM - hibernacja

Post autor: Przemuss » pt lip 13, 2018 9:37 pm

Na Twoim miejscu przy takiej ilości danych bym zakupił drugi identyczny zestaw i całość spiąć w HA. Dzięki czemu z minimalizujesz ryzyko awarii sprzętu do min.

I ile dobrze pamiętam problem tych CPU dotyczył zmiennego taktowania co właśnie w końcu prowadziło do blokady jednostki. W synkach te procki działają ze stałą prędkością co niweluje wystąpienie tego defektu (chyba że źle coś kojarzę to przepraszam).

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka



Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1130
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: mikhnal » pt lip 13, 2018 10:08 pm

Dobrze kojarzysz, tak właśnie jest.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

LordNikkon
Amator
Posty: 14
Rejestracja: pn maja 28, 2018 9:31 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: LordNikkon » pt lip 13, 2018 10:31 pm

Myślałem o HA ale jak osoby decyzyjne usłyszały koszt to aż je przytkało. Coś będę musiał wymyślić. Mam całą szafkę nieużywanych dysków 4TB WD passport (o ile pamiętam) i najwyżej podepnę je pod DS817+ i wykonam kopię wszystkiego co tam mam. Mam w budżecie kolejny Synology (tym razem jak Synology nie zrobi nowego modelu) DS1817 aby uniknąć "kłopotu" z procesorem i dyski 6TB, zwiększę ilość dysków na start i będę na tym urządzeniu robił kopię danych produkcyjnych a reszta na dyski USB na wszelki wypadek.

Biblioteki taśmowe są jeszcze za drogie jak na Synology a budowanie HA też będzie sporo kosztować. Kopię muszę zacząć robić a raczej robić częściej. Czy ktoś mógłby się pokusić o możliwe prawdopodobieństwo wystąpienia awarii? 1/1000 czy bardziej 1/100000 To że awarie się zdarzają to jest pewne. Chcę po prostu jak ryzyko ma się do raczej bezawaryjnego DS1515.

BTW czy można podłączyć kilka dysków USB przez HUBA do USB 3.0? Dyski mają własne zasilanie.
DS1515 + DX513 (Mod: 4GB, Noctua NF-R8 redux-1800)
RAID5: 6x3TB WD Red + Hot Spare
System: DSM 6.2-23739 Update 1
UPS: Eaton 5S550i

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 617
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: psmanek » pt lip 13, 2018 11:07 pm

Tak, możesz przez huba podpiąć wiele dysków do portu USB.

Co do prawdopodobieństwa... jeździsz samochodem? Jakie jest prawdopodobieństwo wypadku lub kolizji? Nie ma reguły. Zdarza się i tyle.

LordNikkon
Amator
Posty: 14
Rejestracja: pn maja 28, 2018 9:31 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: LordNikkon » pt lip 13, 2018 11:26 pm

Hehehe. Chyba, że jeździsz bardziej ryzykownymi markami samochodów np z Bawarii :lol: :lol:
DS1515 + DX513 (Mod: 4GB, Noctua NF-R8 redux-1800)
RAID5: 6x3TB WD Red + Hot Spare
System: DSM 6.2-23739 Update 1
UPS: Eaton 5S550i

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: Przemuss » sob lip 14, 2018 5:19 pm

Masz większe szanse trafić na debila na drodze niż to auto może być powodem kolizji.

Przedstaw szefostwo ofertę na zakup RS2218+ lub RS2218. Masz na start do dyspozycji 12 dysków. Wyjdzie taniej niż DS + DX-y.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

LordNikkon
Amator
Posty: 14
Rejestracja: pn maja 28, 2018 9:31 am

Re: C2000 - wadliwa seria procesorów Intela?

Post autor: LordNikkon » sob lip 14, 2018 5:41 pm

Pomysł zacny ale wstyd się przyznać wszystkie trzy szafy mam wypełnione po brzegi a na kolejną nie mam miejsca. Są plany modernizacji serwerowni ale wiesz jak jest z działami IT w firmach które nie mają profilu IT. Jesteśmy jak niechciane dziecko, które ciągle chce pieniędzy ale jak coś pier... to IT dostaje w tyłek. Ludzie decyzyjni nie rozumieją pojęcia bezpieczeństwa danych dopóki coś się nie sypnie koncertowo. Cały czas myślę jak to rozwiązać. Mam jedną szafę która jest wciśnięta w kąt serwerowni i jest w niej obecny Synology ale ma głębokość tylko 450 mm i odsunięci nie może być mowy (nie będzie się dało normalnie przejść). Jutro pojadę i podłącze pierwsze dyski na USB i zacznę mozolnie robić kopię bezpieczeństwa. Wiem że to partanina ale lepiej mieć to niż nic.

Paradoksalnie DS1817 wygląda ciekawie bo mógłbym wykorzystać dwa 10Gbit interfejsy w switchu corowym który ma 10Gbitowe złącza na SFP+ a ja mam do nich miedziane wkładki, które zamówione zostały przez przypadek.

Ciekawe czy da się połączyć dwa fizyczne Synology aby wyglądały jak jeden logiczny, fajna opcja rozszerzenia (np przy wykorzystaniu jednego łącza 10Gbit)?
DS1515 + DX513 (Mod: 4GB, Noctua NF-R8 redux-1800)
RAID5: 6x3TB WD Red + Hot Spare
System: DSM 6.2-23739 Update 1
UPS: Eaton 5S550i

ODPOWIEDZ