iPKG na RT1900

ODPOWIEDZ
look12
Trochę Wie
Posty: 99
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

iPKG na RT1900

Post autor: look12 » ndz sty 15, 2017 1:23 pm

Dzisiaj przeglądając net i sprawdzając co nowego na zaprzyjaźnionych stronach Synology natknąłem się na instalkę iPKG i ... można ją zainstalować na routerze :-)
Za pośrednictwem iPKG zaraz pojawił się działający MC i htop.
Tutaj link do Easy Bootstrap Installer: https://www.cphub.net/?id=40&pid=579
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

monter
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 14, 2018 8:33 pm

Re: iPKG na RT1900

Post autor: monter » śr maja 23, 2018 7:34 pm

Cześć, jak poradziłeś sobie z konfiguracją? Musiałeś coś po instalacji specjalnie zmieniać? U mnie udało się zainstalować na RT1900 ale nie mogę za pomocą ipkg nic zainstalować. Mam kartę SD. Ipkg aktualizuje się i mogę np. włączyć instalację ipkg install mc ale po instalacji nie mogę uruchomić tego pakietu. Na koniec instalacji wyrzuca dużo błędów ln. Np. poniższy:
ln: //opt/bin/clear: Operation not permitted
Widzę że przed opt jest // ale nie wiem dlaczego.

Miałeś może ten problem?

look12
Trochę Wie
Posty: 99
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

iPKG na RT1900

Post autor: look12 » czw maja 24, 2018 11:07 am

Instalacja pakietu, później konsola, ipkg update i upgrade oraz install pakiet.
Sprawdzałem przed napisaniem posta - poszło bez problemów. Instalka dodała odpowiednie wpisy do .profile, polecenia wydajesz z konta root'a ?
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

monter
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 14, 2018 8:33 pm

Re: iPKG na RT1900

Post autor: monter » czw maja 24, 2018 3:13 pm

Tak dokładnie robiłem, przelogowałem się, zrestartowałem router i dalej to samo. update i upgrade poszło bez problemu. tylko podczas instalacji pakietu wyrzuca na końcu błędy takie jak pisałem wcześniej. I jest tego bardzo dużo. Na przykładzie programu mc widzę że jest zainstalowany ale nie mogę go uruchomić. Pewnie przez te błędy ln. A pamiętasz jakie opcje wybrałeś podczas instalacji?
1. iPKG czy oPKG?
2. Symbolic link czy bind mount?
3. Synology before Optware path czy Optware before Synology path

ok, nie aktualne :) wszystko działa. problemem był system plików. Podłączyłem kartę SD z systemem fat32. Wystarczyło ją sformatować jako ext4. Mały szczegół a zabrał człowiekowi dwa wieczory rozkminiania :)

look12
Trochę Wie
Posty: 99
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: iPKG na RT1900

Post autor: look12 » pt maja 25, 2018 1:25 pm

Daj znać jak poszła kompilacja pakietów.
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

ODPOWIEDZ