Intrusion Prevention

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 160
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa

Intrusion Prevention

Post autor: lepian »

Testuje sobie radośnie ten pakiet intrusion prevention i po włączeniu czujnika na testy lub testy i blokowanie mam co jakiś czas (kilka godzin) zwiechy routerka. SRM 1.1.2-6425 Update 1. Ktoś z was tego używa ? ciekaw jestem opinii. Po dość długim czekaniu jestem wstanie zalogować się na router ,
ale net wraca dopiero po wyłączeniu czujnika.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1946
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Intrusion Prevention

Post autor: mikhnal »

Odinstalowałem tę paczkę jeszcze w starej wersji. Coś mnie w niej denerwowało, ale zwiech nie miałem.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
look12
Stały Bywalec
Posty: 321
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Intrusion Prevention

Post autor: look12 »

Ja mam włączony ten pakiet i nic takiego u mnie się nie dzieje.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
tornister76
Amator
Posty: 29
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: tornister76 »

Moim zdaniem na RT1900ac po właczeniu Intrusion Prevention nie da się pracować. WAN siada strasznie. Chciałem, ale nie dałem rady tego używać. Na RT2600ac jest normalnie.
look12
Stały Bywalec
Posty: 321
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Intrusion Prevention

Post autor: look12 »

tornister76 pisze:Moim zdaniem na RT1900ac po właczeniu Intrusion Prevention nie da się pracować. WAN siada strasznie. Chciałem, ale nie dałem rady tego używać. Na RT2600ac jest normalnie.
Po zmianie pakietu VPN Serwer na VPN Plus Serwer zrezygnowałem z tego pakietu. VPN Plus Serwer ma większy apetyt na RAM.
Trudno jest te pakiety razem pogodzić mając na pokładzie 256 MB pamięci, system ewidentnie swapuje.
Na RT2600 przy 512 MB nie powinno być problemu - przynajmniej dla systemu 1.1.3 i dostępnych pakietów dla tej wersji SRM.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
limielski
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: wt lut 21, 2017 12:39 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: limielski »

mam od czasu do czasu, ale nie mam pewnosci, czy z tego powodu
pepeEL
Trochę Wie
Posty: 71
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:37 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: pepeEL »

Witam
Potrzebuje pomocy. Mam zainstalowane Intrusion Prevention. Mam ustawiony Czujnik na Tryb prewencji wykryj i porzuc szkodliwe pakiety.
Jednak wtedy nie działa mi radio internetowe z Amplitunera Denon. Jak zmienie tryb na wykrywanie to działa ok. Nie wiem co jest grane ?
I jak probuje radio odpalic w trybie prewencji to nie mam zadnych zdarzen w Intrusion Prevention. Nie wiem jak to ugryźć.
W Intrusion Prevention nie ma też np opcji dodania wykluczenia urządzenia lub coś w tym rodzaju...

I co oznacza zakladka PODPIS w Czujniku ?
Synology DS713+ upgrade RAM DDR3 4GB + TVMosaic + 3x Tuner DVBT
DSM 6.2.2-24922-2
Synology RT2600ac + MR2200ac+Huawei E3372h-153 backup
SRM 1.2.2-7915
koRnac
Amator
Posty: 22
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:14 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: koRnac »

tornister76 pisze:Moim zdaniem na RT1900ac po właczeniu Intrusion Prevention nie da się pracować. WAN siada strasznie. Chciałem, ale nie dałem rady tego używać. Na RT2600ac jest normalnie.
Potwierdzam Rt1900 z włączonym Intrusion Prevention chodzi tragicznie, częste zwiechy i bardzo pooowolne działanie internetu przy 8 aktywnych urządzeniach (tylko LAN) + 1 VPN. Po wyłączeniu Intrusion Prevention router chodzi jak trzeba i jak długo trzeba.
DS412+, DS1813+, DS2015XS
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: Carty »

Mam RT2600 i niestety, ale Intrusion Prevention też działa beznadziejnie. Całość była na bieżąco aktualizowana, ale teraz w weekend musiałem to wypieprzyć w kosmos kompletnie, bo nie dało się pracować.
Przy włączonej kontroli i odrzucaniu złych pakietów obciążenie proca prawie na 100% non stop i korzystanie z netu to koszmar.
Przy samej kontroli proc mniej obciążony, ale po kilku godzinach pracy i tak pojawiały się problemy z netem, a nawet z dostępem do samego routera - trudności z zalogowaniem się przez www, logowanie z apki na telefonie w ogóle niemożliwe. Pomagał na jakiś czas tylko ponowny restart routera.
Wywaliłem program i nagle wszystko odżyło, nawet interfejs routera działa mega płynnie.
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1946
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Intrusion Prevention

Post autor: mikhnal »

Na chwilę zrobiłem test na RT2600ac instalując IP, ale moje łącze 600 Mbit/s zostało ograniczone do 100-120 a ping znacznie wydłużony, co przy grze online jest wrzucaniem sobie kłód pod nogi.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
ODPOWIEDZ