Time Machine backup na Synology vs uprawnienia użytkowników

#1
Witam.
Postanowiłem zrobić backup mojego Mac'a na Synology.
Znalazłem turtorial na YT, skonfigurowałem wszystko i Time Machine Działą.
Ale każdy poradnik w sieci który znalazłem mówi o utworzeniu nowego użytkownika na Synology z uprawnieniami tylko do folderu w którym znajdują się pliki z backup'u.
Problem polega na tym że jak tworzę zadanie w Time Machine i loguje się tym właśnie użytkownikiem do Synology to wtedy cały mój Mac jest zalogowany poprzez tego użytkownika i nie mam wtedy możliwości edycji plików z innych folderów bo ten user nie ma do nich dostępu.

Rozumiem że robi się to ze względów bezpieczeństwa czy może są jeszcze jakieś inne powody?
Czy jest jakiś sposób aby tylko Time Machine był zalogowany "backup'owym" userem a Mac moim standardowym userem.
Czy może po prostu nadać mojemu użytkownikowi uprawnienia do folderu z backup'em i nim się zalogować?
Ostatnio zmieniony sob maja 09, 2020 10:45 pm przez lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lolek

DS918+ 2x 3TB WD Red, 1x 2TB WD Purple
APC UPS ES - BE700G-UK

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron