DS Video na telewizorze Samsung

ODPOWIEDZ
Marcinek1689
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: wt sty 01, 2019 3:53 pm

DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: Marcinek1689 »

Witam, od rana szperam po necie i ustawieniach i już nie wiem o co chodzi, do momentu kiedy nie przeniosłem telewizora do drugiego pokoju było wszystko ok, DS Video chodził normalnie. Problem nastąpił po przeniesieniu, aplikacje otwieram normalnie lecz jak próbuje odtworzyć film to po 2 minutowym ładowaniu wyskakuje "Format tego video jest nie obsługiwany". Gdzie leży problem jak telewizor został tylko odpięty i przeniesiony a błąd wyskakuje nawet na filmach co oglądałem przed przeniesieniem telewizora?
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS VIDEO na telewizorze samsung

Post autor: stanley99 »

A jak masz podpięty tv do routera? Przez wifi? Może jakiś problem z zasięgiem?
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Marcinek1689
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: wt sty 01, 2019 3:53 pm

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: Marcinek1689 »

wifi
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: stanley99 »

Hm, a próbowałeś robić jakieś pomiary sygnału w nowej lokalizacji? Nie mam i nie znam Samsunga i nie wiem, czy ma w sofcie jakiś wskaźnik poziomu wifi. Ale można by spróbować orientacyjnie zmierzyć, np. smartfonem, jakimś WiFi Analyzerem, itp. Chodzi mi o porównanie, czy jest istotna różnica sygnału miedzy starą i nową lokalizacją. Może też być tak, że w tym drugim pokoju są silniejsze zakłócenia, np. od sieci sąsiada (ów).
W każdym razie skoro nic nie robiłeś poza fizycznym przeniesieniem telewizora, pierwsze co się od razu nasuwa to coś z wifi. Kabel się kłania ;-)
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: mikhnal »

Większość telewizorów ma fatalne karty wifi, umiejscowienie anten też. Wystarczy ściana z żelbetu w "nowym" pokoju i będzie kiszka.
Są na tym telewizorze usługi Googla? Można tam to zainstalować?
https://play.google.com/store/apps/deta ... fianalyzer
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
Marcinek1689
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: wt sty 01, 2019 3:53 pm

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: Marcinek1689 »

Jest to model Samsung KS7500 tak ze Google jak i instalowanie aplikacji na nim robię bez problemu.
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: stanley99 »

To zainstaluj tego Wifi Analyzera i sprawdź sygnał...
A nie ma takiej opcji po prostu w ustawieniach sieciowych telewizora, tam gdzie się wyszukuje/konfiguruje wifi? Przed chwilą sprawdziłem z ciekawości w moim starym, prawie 7-letnim Panasie i oczywiście wyszukuje, pokazuje stan sygnału sieci wifi dookoła (wieki już tam nie zaglądałem, bo mam "od zawsze" podłączony po kablu ;-) ). Oczywiście taki "pomiar" jest bardzo uproszczony, orientacyjny. Jednak można założyć, że "siła" 4-5 kresek jest lepsza niż 1-2... ;-)
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Marcinek1689
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: wt sty 01, 2019 3:53 pm

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: Marcinek1689 »

Sile wifi mam 4 kreski, a teraz znalazłem kabel i podpiłem tak na próbę kablem i niestety prawda coś z wifi, bo po kablu idzie ale niestety chciałbym ominąć kabel bo będę potrzebował go ok 20m i wiercić w ścianach a mieszkanie nie jest moje i chciałbym tego uniknąć, a aplikacji wifi analyzera mi nie chce wynaleźć :/ ale bede kombinował coś by wzmocnić sygnał.
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: stanley99 »

To masz już przynajmniej winowajcę. Możesz jeszcze ewentualnie coś próbować z routerem, np. zmienić (dobrać) kanał, ale raczej cudów bym się nie spodziewał.
Ewentualnie jako alternatywę kucia pod kabel ethernet tudzież wzmacniania wifi (z tym też bywa różnie, mam na myśli repeatery, itp.) możesz rozważyć adaptery powerline (PLC) po sieci energetycznej.
Z tym, że nie miałem do czynienia praktycznie, wiem tylko, że takie coś "istnieje w przyrodzie", wymaga, aby było podłączone do tej samej fazy, oraz też bywa kapryśne, a prędkości niekoniecznie rewelacyjne. Niemniej akurat może się nada. Tutaj jakiś wygooglany pierwszy z brzegu test:
https://pclab.pl/art77930.html
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
just
Amator
Posty: 43
Rejestracja: sob sty 11, 2020 9:06 pm

Re: DS Video na telewizorze Samsung

Post autor: just »

Ja używałem kilku modeli, te z których korzystałem znacząco odbiegają od tego co producent podaje. Koszt miedzy 100-200 zł, realny transfer 30-60 mb/s
ODPOWIEDZ