Serwer DS916+, UPS UT2200E - Uszkodzona partycja systemowa

#1
Witam,
Mój Sprzęt: Sewer DS916+, UPS CyberPower UT2200E
Wczoraj mieliśmy planowe wyłączenie prądu. Przełączyłem zasilanie na agregat prądotwórczy i wszystko działało prawidłowo do momentu przełączenia bezpiecznika na sieć.
Otrzymałem jedynie powiadomienie mailem że utracono połączenie z serwerem. Zaczęła migać dioda power na pomarańczowo.
Wyszukałem na nowo serwer poprzez http://find.synology.com/ i o zgrozo podało nowy adres IP, przechodzę dalej i otrzymuję komunikat że na serwerze nie znaleziono systemu DSM oraz że mam sobie pobrać na nowo i zainstalować. Cały świat stanął przed oczami. Zainstalowałem na nowo system. Dane wróciły uf..... Niestety musiałem utworzyć na nowo cała konfigurację kont itp...


Co mogło być przyczyną ????

Re: Serwer DS916+, UPS UT2200E - Uszkodzona partycja systemowa

#3
Samo odtworzenie kont i ustawień nie jest problemem jeśli ma się dostęp do danych na dyskach.
Mimo ponownemu odtworzeniu użytkowników nie obędzie się bez zalogowania na końcówki komputerów. Zmienił się klucz ssl i aplikacje takie jak synology business backup nie połączyły się z serwerem bez potwierdzenia nowego certyfikatu. Synology drive tak samo ale tutaj jeszcze nie wiem dlaczego(statusy użytkowników zmieniają się na online ale dane się nie synchronuzuja). Dodatkowo program do kamer nie rozpoznał archiwum nagrań. Trzeba było nowe nazwy tworzyć.

Wykonanie kopii DSM wydaje mi się że nie wiele się zda.

Pytanie dlaczego tak się stało i jak temu zapobiec na przyszłość? Mimo podłączonego upsa ??

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości