DLNA i klient VPN

tomatos
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob paź 26, 2019 8:52 pm

DLNA i klient VPN

Post autor: tomatos »

Witam

Postawiłem sobie serwer multimediów DLNA i wszystko śmigało dopóki nie włączyłem klienta VPN,
po włączeniu VPN telewizor przestaje widzieć (znika) NAS, wyłączę VPN i NAS pojawia się znowu :(

Czy naprawdę nie nogą współpracować te dwie rzeczy naraz ? I mam do wyboru bezpieczeństwo albo DLNA ?

Serwer (DS918+) multimediów postawiony jest na LAN1, w tej sieci znajduje się też telewizor oraz dostęp do netu
na LAN2 mam kamery i też dostęp do netu na adresie zewnętrznym.


Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: michau »

Klient VPN czy Serwer VPN?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 463
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: SnejX »

michau pisze: sob paź 26, 2019 10:28 pm Klient VPN czy Serwer VPN?
no właśnie, kluczowe pytanie.
tomatos
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob paź 26, 2019 8:52 pm

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: tomatos »

Klient VPN, a konkretnie NordVPN.
Na LAN1 na n swoją podstawową sieć internetową, (kompy laptopy, internet domowy) podłączone pod Netgear Nighthawk R8000 z DD-WRT
na LAN2 mam sieć kamer i urządzenia inteligentnego domu, podłączone od TP-link 1043 z OpenWRT z zewnętrznym IP

Klient VPN łączy sie bezproblemowo, serwer multimediów na liście urządzeń wykrywa odbiornik TV, tylko że jak włączę VPN to TV gubi NASa.
Do tej pory używam wysłużonego ZyXEL NSA325v2 który nigdy nie zawiódł i cały czas jest widziany przez TV.

Przełączałem serwer multimediów też na LAN 2 (TV oczywiście też), ale sytuacja jest ciągle taka sama, jest VPN natychmiast w TV znika NAS, - wyłączę VPN po kilku sekundach pojawia się NAS.
Kombinowałem na różne sposoby, w sterowaniu ruchem przełączałem Serwer multimediów na LAN1 , w zamawianych usługach zmieniałem kolejność interfejsów, zmieniałem bramę domyślną, ustawiałem opcję wiele bram, i wszystko bez zmian :(

Pytanie dodatkowe, z którego LANu klient VPN korzysta jak łączy się z siecią (gdzie to ustawić/zmienić)?
tomatos
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob paź 26, 2019 8:52 pm

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: tomatos »

Nie, na Synology.
tomatos
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob paź 26, 2019 8:52 pm

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: tomatos »

A co tu można źle skonfigurować ? Robiłem wg wszelkich poradników. (https://nordvpn.com/pl/tutorials/synology-nas/openvpn/ )
Utwórz profil VPN -> OpenVPN (poprzez importowanie pliku .ovpn)
następnie połącz i działa ....
Próbowałem też z rożnymi opcjami :
-użyj domyślnej bramy w sieci zdalnej
i
-Zezwól innym użytkownikom sieciowym na łączenie się z internetem za pośrednictwem tego serwera Synology

bez zmian

Jak mam zrobić żeby ruch sieciowy nie szedł przez VPN (jeżeli tu tkwi oczywiście problem)?
Ostatnio zmieniony ndz paź 27, 2019 10:37 pm przez tomatos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1943
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: mikhnal »

Nie wiem, czy to zadziała bo nie mam jak tego przetestować.

Wyedytuj notatnikiem plik konfiguracyjny ovpn, który importujesz do Synka. Przed komendą

Kod: Zaznacz cały

pull
wstaw

Kod: Zaznacz cały

dhcp-option DNS x.x.x.x
gdzie podajesz IP gateway swojej sieci, prawdopodobnie będzie to IP Twojego routera.

Sprawdź, czy po połączeniu VPN widać serwer DLNA.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
tomatos
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob paź 26, 2019 8:52 pm

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: tomatos »

Wygląda na to że pomogło :)
Ale nie powinno robić to opcja w ustawieniach ogólnych/ "Brama domyślna" ?
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1943
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: mikhnal »

Teoretycznie tak, ale jak widzisz nie zadziałało od razu.
Sam miałem taki problem w środowisku domenowym, gdzie traciłem dostęp do lokalnych zasobów po połączeniu się przez OpenVPN.
Cieszę się, że mogłem pomóc.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
tomatos
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: sob paź 26, 2019 8:52 pm

Re: DLNA i klient VPN

Post autor: tomatos »

Pytanie dodatkowe: Z którego LANa korzysta VPN jak to sprawdzić i jak sprawdzić czy faktycznie działa ? Gdyby Synology maiło jakąś przeglądarkę www....
ODPOWIEDZ