SMART Multi-zone Error Rate=6

Awatar użytkownika
xurc
Wtajemniczony
Posty: 187
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: xurc »

Ostatnio w SMART jednego z dysków zauważyłem wartość 6 przy pozycji 200 Multi-zone Error Rate. Z tego co czytam nie jest to czynnik decydujący o awarii, ale czy jest się czym martwić? Dysk jest jeszcze na gwarancji, więc czy kwalifikuje się do wymiany?
Dysk WD RED 2TB

Pozdrawiam,
xurc
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,8GB RAM
Poprzedni:
DS215j
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: Przemuss »

Wartość nie jest krytyczna ale obserwuj. Jak to jest dysk sam sobie to zrób kopie zapasową.
Błąd wskazuje na problemy z zapisem.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
gregor
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob kwie 06, 2019 1:29 pm

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: gregor »

Witam kolegów mam podobny problem u mnie wartość wynosi 1, system informuje o awarii dysku i wymianie go. Mój sprzęt to DS415play używam go jedynie do pobierania torrentów i oglądania nasa posiadam już od ponad 3 lat i jest to moja trzecia już awaria dysku, pierwsze dwa dyski były zwykłymi dyskami wiec nawet ich nie reklamowałem bo pomyślałem że to pewnie dlatego lecz obecnie padł mi WD Red zakupiony w styczniu ubiegłego roku pytanie jest co jest przyczyną.
Jeśli ktoś może coś pomóc to wielkie dzięki.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: mikhnal »

Jaka jest pojemność tego Reda?
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
gregor
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob kwie 06, 2019 1:29 pm

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: gregor »

4 tera
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Stały Bywalec
Posty: 256
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: BWaliszewski »

Troszeczkę odświeżę temat.

Z uwagi na specyfikę budowy dysków typu RED - nie zaleca się ich usypiania. Wszędzie tam, gdzie klienci uparli się jednak na usypianie serwerów z dyskami WD RED - kończyło się podobnymi lub takimi samymi problemami. U pozostałych klientów [w tym i u mnie], serwer nie jest usypiany, dyski pracują latami i nie ma problemu. W prawidłowo eksploatowanych WD RED'ach, pierwsze problemy pojawiają się zazwyczaj po 3-4 latach [choć nie jest to reguła].
Ostatnio zmieniony śr maja 08, 2019 12:43 pm przez BWaliszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
RT2600ac / SRM 1.2.3-8017 Update 5
DS918+ / DSM 6.2.2-24922 Update 5 / 4x WDRed 3TB RAID5 / 8GB
APC Back-UPS ES 700G
--
U klientów kilkadziesiąt sztuk: RS2418+ / DS1618+ / RS818+ / DS218+ / RS217 / DS916+ / RS815+ / RS214 / DS412 / RS810+ etc
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: mikhnal »

+1 :)
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
Awatar użytkownika
xurc
Wtajemniczony
Posty: 187
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: xurc »

Mój RED (2TB) był hibernowany przez krótki czas na początku używania, po czym się zreflektowałem (dzięki forum) i zaprzestałem tego haniebnego procederu ;-)
Teraz, po ok 2 latach, dysk odmawia już wykonania szybkiego testu SMART. Choć, oprócz paru błędów w logach, DSM nadal twierdzi, że dysk jest "normal". RMA już wygenerowany i przyszłym tygodniu wysyłam dysk na gwarancję.
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,8GB RAM
Poprzedni:
DS215j
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: Przemuss »

Tylko nie nastawiaj się, że dostaniesz dysk fabrycznie nowy.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
xurc
Wtajemniczony
Posty: 187
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

Re: SMART Multi-zone Error Rate=6

Post autor: xurc »

Przemuss pisze: wt cze 04, 2019 3:09 pm Tylko nie nastawiaj się, że dostaniesz dysk fabrycznie nowy.
Wiem, wiem... Jestem tylko nastawiony, że dostanę dysk wolny od wad i przetestowany.
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,8GB RAM
Poprzedni:
DS215j
ODPOWIEDZ