DS718+ Problem z udostępnianiem folderów.

#1
Witam, jeżeli pisze nie w tym wątku to przepraszam.
Ale mam taki problem, że po utworzeniu folderów współdzielonych na NASe po jakimś czasie nie widzę ich w DSM i w sieci, nie mogę też zmienić uprawnień (dostęp do Ogólne, Szyfrowanie, Zaawansowane ale brak do uprawnienia, uprawnienia zaawansowane...)
Foldery nie są widoczne w Usłudze plików po mimo że uprawnienia były wcześniej dodane.
Dla użytkowników próbuje dodać uprawnieniach do stworzonego wcześniej folderu udostępnionego i nie ma możliwości przypisania uprawnień ponieważ nie pojawiają się foldery.

NAS jest zaktualizowany.

Re: DS718+ Problem z udostępnianiem folderów.

#3
Poproszę o przełożenie na nasze. Nie rozumiem gdzie tych folderów nie widać.

Jak z poziomu samby to by nadawać uprawnienia trzeba włączyć ACL no i by to zrobić trzeba działać na zasobów na prawach admina. Konto gościa lepiej wyłączyć.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Re: DS718+ Problem z udostępnianiem folderów.

#4
Cześć. Ja chyba zrozumiełem co autor miał na myśli, bo wydaje sie, ze mam dokładnie taki sam problem: Z niejasnych mi przyczyn, gdy któryś kolejny raz odpaliłem dostęp do Synology przez quickconnect, straciłem dostęp do wszystkich współdzielonych folderów. Będąc zalogowany jako admin, nie mam też możliwości zmiany Uprawnien, do tych folderów, choć przez kilka miesięcy wszystko działało jak trzeba. Pewnie jestem zielony w temacie...ale nie przypominam siebie, żebym zmieniał jakieś ustawienia. Zauważyła to osoba, która miałą uprawnienia do folderu współdzielonego i nagle go nei widziała..a i ja jako admin, też dostępu do nich nie mam...
ktoś co wie na ten temat? jak się z tym uporać?
:)

Re: DS718+ Problem z udostępnianiem folderów.

#6
Czekaj, kilka rzeczy. Problem pojawia się gdy logujesz się przez QC, a czy on występuje gdy logujesz poprzez lokalne IP ? Druga sprawa, zamknięta kłódka przy współdzielonym folderze sugeruje, że ten zasób jest szyfrowany. Jeśli zaznaczałeś opcję szyfrowania przy zakładaniu to musisz zasób podmontować (przycisk szyfrowanie). Napisz jeszcze jaką masz wersję DSM. W wersji o ile dobrze pamiętam 6.1 był problem z automatycznym montowaniem szyfrowanych zasobów.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron