PS po SMB- nie działa.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ElectricMan
Amator
Posty: 25
Rejestracja: pt gru 25, 2015 11:13 am

PS po SMB- nie działa.

Post autor: ElectricMan » sob lis 10, 2018 12:06 pm

Od zawsze miałem ustawiony PS że miał swoich użytkowników i hasła, ale admin i jedno normalne konto (z mojego kompa) miało dostęp po SMB.
Na starym synku działało to od ponad 3 lat.

Po przywróceniu kopi PS na nowego synka i okazało się nie ma dostępu do folderu "photo" po SMB. W folderach współdzielonych "photo" jest nie dostępne - na szaro, prawa mam sobie ustawić w apce. :o :o
Co gorsza wg informacji z Synology - tak ma być. Zmienili to jakiś czas temu. :evil:

Z szybkiego researchu wyszło że można: wywalić apke i przywrócić uprawnienia do folderu. Zrobiłem tak, ale po instalacji apki w wersji 6.7.4-3433 (taką znalazłem najstarszą dla DS918) nie działa - wraca brak możliwości zmiany uprawnień - a to że wcześniej zmieniłem dodając użytkownika to już nie idzie.
Ktoś wspomniał o instalacji wersji 6.4 i 6.6 - ale takich w archiwum nie widzę.

Ktoś coś?
Bo mnie krew zaleje jakbym miał używać Uploadera.

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: PS po SMB- nie działa.

Post autor: psmanek » sob lis 10, 2018 1:01 pm

Mam czysty testowy system. Zainstalowałem PS i jako admin mam dostęp do photo po SMB. Nie da się ustawić praw dostępu dla zwykłego użytkownika.

PS w wersji 6.8.10.3487

Awatar użytkownika
ElectricMan
Amator
Posty: 25
Rejestracja: pt gru 25, 2015 11:13 am

Re: PS po SMB- nie działa.

Post autor: ElectricMan » sob lis 10, 2018 2:01 pm

Tak po adminie owszem.
Ale nie o to chodzi, żeby logować się adminem...... Admin to admin.

Do tej pory używałem skryptu (zresztą chyba znalezionego tutaj), który odpalałem w zależności od potrzeb. Ot takie głupie zabezpieczenie przed jakimś Ramsoware.

ODPOWIEDZ