Brak połączenia między klientem a serwerem

ODPOWIEDZ
siutek
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pn gru 04, 2017 9:04 pm

Brak połączenia między klientem a serwerem

Post autor: siutek » pt paź 12, 2018 11:04 am

Witam wszystkich.
Od dwóch dni mam problem z synchronizacją komputerów ze stacją Synology (DS216j). Mam dwa komputery z programem Synology Cloud Station Drive i oba pewnego dnia przestały się łączyć ze stacją Synology. W obu przypadkach mam info "Łączenie". Nic nie robiłem z ustawieniami ani serwera Synology, ani z oprogramowaniem klienckim. Nie mam bladego pojęcia gdzie szukać przyczyny. Uruchamiałem ponownie zarówno Stację Synology jak i komputery. Gdzie szukać wskazówek, logów dlaczego nie może się połączyć??

Samo Synology działa (chyba) prawidłowo: loguję się przez przeglądarkę, tak samo przez SSH. Mam dostęp do plików na serwerze poprzez zmapowane dyski. Nie widać by coś było nie tak.

Moje oprogramowanie na stacji to DSM 6.2.1-23824

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 670
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Brak połączenia między klientem a serwerem

Post autor: Przemuss » pt paź 12, 2018 8:09 pm

A jaka drogą się łączysz przez neta czy lokalnie. Po nazwie czy po adresie IP.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 688
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Brak połączenia między klientem a serwerem

Post autor: psmanek » pt paź 12, 2018 9:31 pm

Pewnie łączysz się przez QuickConnect. Sprawdź w ustawieniach, pewnie jest wyłączony. Po jednej z ostatnich aktualizacji QuickConnect u mnie na kilku synkach się wyłączył, a na innych pozostał włączony.

siutek
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pn gru 04, 2017 9:04 pm

Re: Brak połączenia między klientem a serwerem

Post autor: siutek » ndz paź 14, 2018 12:49 pm

faktycznie, miałem QuickConnect wyłączone!

ODPOWIEDZ