DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

stillo
Amator
Posty: 10
Rejestracja: pt cze 15, 2018 9:25 pm

DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: stillo » sob wrz 08, 2018 11:34 pm

witam,
Mam problem z osiągnięciem pełnej prędkości po LAN 1Gbit.
Podczas wrzucania pliku z komputera na NAS poprzez SMB max transfer to 65MB/s niezależnie czy odczyt czy zapis.
W Nasie 2x 2TB

Wykluczam winę komputera, routera, okablowania. Wszystko już podmieniałem na inne.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1172
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: mikhnal » ndz wrz 09, 2018 12:52 am

Kiedy u mnie spadała prędkość zapisu/odczytu resetowałem ustawienia karty sieciowej w komputerze i pomagało. A to nowy sterownik się wgrał albo przekombinowałem z zaawansowanymi ustawieniami. U mnie działa tak:
szybkosc.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 652
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: Przemuss » ndz wrz 09, 2018 7:13 am

Jaki model synka?
Na jakiej podstawie wykluczasz winę po stronie kompa? Już sprawdzałaś transfery komp-komp czy tak twierdzisz na podstawie specyfikacji komputera i sieci?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

stillo
Amator
Posty: 10
Rejestracja: pt cze 15, 2018 9:25 pm

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: stillo » ndz wrz 09, 2018 9:00 am

Ds216j
Winę kompa wykluczam bo podłączyłem też laptopa i szybkości takie same. Zmieniałem kable. Testowałem dwa routery Asusa AC68u i AC1200+ i bez zmian.

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 647
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: psmanek » ndz wrz 09, 2018 9:11 am

stillo pisze:
sob wrz 08, 2018 11:34 pm
Wykluczam winę komputera, routera, okablowania. Wszystko już podmieniałem na inne.
Wszystko? Inny komputer, inny router, inne kable?

stillo
Amator
Posty: 10
Rejestracja: pt cze 15, 2018 9:25 pm

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: stillo » ndz wrz 09, 2018 12:50 pm

tak jak wyzej napisalem

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 647
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: psmanek » ndz wrz 09, 2018 12:54 pm

Dobra inaczej. Miałeś kiedykolwiek lepsze prędkości? Czy zawsze było ok 65MB/s? Zmierzam do tego, czy coś się zmieniło ostatnio w konfiguracji sieci czy po prostu nigdy nie widziałeś pełnego wykorzystania gigabitu?

stillo
Amator
Posty: 10
Rejestracja: pt cze 15, 2018 9:25 pm

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: stillo » ndz wrz 09, 2018 1:09 pm

po zakupie NASA przez jakiś czas szło 100MB/s pozniej spowolniło. W miedzy czasie jedno co sie zmieniło to router z tplinka 1043 na AC68U(szybszy internet). Jak wroce do domu to uruchomie dhcp na nasie i podlacze bezposrednio sie pod NAS

stillo
Amator
Posty: 10
Rejestracja: pt cze 15, 2018 9:25 pm

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: stillo » ndz wrz 09, 2018 9:53 pm

dobra poddaje się, wie ktoś jak podłączyć kompa bezpośrednio pod NASa?

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 647
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DSM 6.2-23739-u2 problem z prędkościami

Post autor: psmanek » ndz wrz 09, 2018 10:04 pm

Najprościej, żebyś nie miał problemu z powrotem po ponownym podłączeniu do routera, będzie ręcznie ustawić na obu urządzeniach takie same adresy jakie przydzielił Ci DHCP (łącznie z maską). Następnie odłączyć je od routera i podłączyć do siebie.

ODPOWIEDZ