Problem ze sterowaniem po przejściu na zasilanie z UPS

ODPOWIEDZ
stotek
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt lip 27, 2018 4:04 pm

Problem ze sterowaniem po przejściu na zasilanie z UPS

Post autor: stotek » pt lip 27, 2018 4:29 pm

Na początku chciałem wszystkich powitać. Jest to mój pierwszy post na forum

Mam taki problem... W pracy dostałem za zadanie zabezpieczenie naszego serwera NAS (model DS214+) na wypadek zaniku napięcia i od tygodnia borykam się niby z prostym zadaniem. Najpierw sprawdziłem modele kompatybilności danych zasilaczy UPS z serwerem. Pierwszy wybór padł na model Power Walker VI 1500 LCD, który był na liście. Niestety serwer go nie wykrywał. Oddałem go do sklepu i wziąłem kolejny - Power Walker VI 2200 (też był na liście). Ten model już był wykrywany ale jego przetwornica dawała wysokiej częstotliwości dźwięk, tak że po dłuższym czasie nie dało się tego wytrzymać. Myśląc ze to wada tego konkretnego modelu zamieniłem go na taki sam, niestety efekt również był taki sam. No więc znów przyszło mi wymieniać model na inny i teraz wybór padł na inną markę CyberPower UPS Value 1500EILCD. Ten konkretny model nie był na liście kompatybilności, był za to model o oznaczeniu 900LCD. Po podłączeniu go przez USB serwer nas go wykrywał. Pod koniec pracy sprawdziłem czy prawidłowo działa awaryjne wyłączenie serwera. Zadałem czas 3min po którym ma się zacząć proces zamykania systemu NAS. Ustawiłem także, że serwer ma wyłączyć UPSa. Po przekroczeniu 3 min serwer zaczął się wyłączać, UPS też się wyłączył chwilę po wyłączeniu się NAS po czym znów UPS się włączył a za nim serwer NAS. Odhaczyłem opcję wyłączenia UPSa przez NAS i po upłynięciu zadanego czasu, serwer zaczął się wyłączać, utracono z nim połączenie, ale diody sygnalizacyjne połączenia LAN i dysków dalej świeciły. Po naciśnięciu przycisku zasilania NAS, ten wyłączył się po sekundzie.
No i teraz problem jest taki, że po przejściu w stan zasilania awaryjnego UPS i dysk sie ciągle wzbudzają albo jak odhaczę opcje wyłączeniu UPSa to znów NAS też sie nie wyłącza prawidłowo.

Trochę się rozpisałem, ale chciałem zobrazować problem. Może ktoś miał podobne przeboje, bo kolejny raz już mi głupio iśc do sklepu oddawać trzeci UPS :oops:

Pozdrawiam

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Problem ze sterowaniem po przejściu na zasilanie z UPS

Post autor: Przemuss » pt lip 27, 2018 4:56 pm

Stan wstrzymania po zaniku prądu to nie to samo co wyłączenie serwera. W tym będzie wszystkie usługa są wyłączone po tym dopiero dyski. Sam synek jest jakby w trybie czuwania.

PS. Dlaczego nie wziąłeś APC? Z tym producentem nigdy nie miałem problemów a mam tego 4 sztuki w serwerowni: 5000VA, 1500VA i 2x750VA.
Z innymi to działy się cuda.

Tak swoją drogą trochę dużego żeś UPS-a kupił dla synka. Tu by wystarczył max 750VA by utrzymać przez godzinę.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

stotek
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt lip 27, 2018 4:04 pm

Re: Problem ze sterowaniem po przejściu na zasilanie z UPS

Post autor: stotek » sob lip 28, 2018 1:01 am

Ale w opcjach nie ma stanu wstrzymania. Moim skromnym zdaniem nie działa to jak należy bo:
1- po zaniku prądu UPS poprzez USB daje sygnał do serwera ze po załózmy 5 minutach ma sie wyłączyć
2 - mija 5 minut, serwer sie wyłącza (w ustawieniach zaznaczone ze ma wyłaczyć też UPSa) jednoczesnie daje ostatni sygnał po USB do UPSa, że też sie ma wyłaczyć
3- po wyłączeniu NAS zanika sygał wymuszający wyłączenie UPSa znika, wiec też znów sie uruchamia
4- w synology jest ustawione, ze po pojawieniu sie napięcia, ma sie samoczynnie włączyć, wiec ten sie uruchamia bo system jeszcze nie wie czy jest zasilane z sieci czy awaryjnie... i tak w kółko

PS: po naładowaniu baterii do 100% i włączeniu dysku poprzez zasilanie awaryjne, poziom baterii po ok 6 minutach spal o 25% (do UPSa jest też podpięty Switch TP-Link 28-portowy)

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Problem ze sterowaniem po przejściu na zasilanie z UPS

Post autor: Przemuss » sob lip 28, 2018 9:31 am

Skoro wiesz lepiej... opcji wyłączenia UPSa nigdy nie używałem. I tak proces wyłączenia mam ustawiony na "słaba bateria".
Właściwie to opcji wyłączenia UPSa nigdy nie testowałem w praktyce.

Z APC synek "bezpiecznie się wyłącza" tj wstrzymuje, a po powrocie zasilania wstaje jakby nigdy nic. Jeszcze nie miałem sytuacji kiedy to bym zastał synki wyłączone po powrocie zasilania.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka



Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ