DS718+ 10GB ram -> 16GB

danielt
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: danielt »

Cześć
Jest dział, wypada napisać.
Pracowałem przez dwa lata na DS216j, po roku już wyciągałem z niego 90% możliwości i przyszedł czas na zmiany. Wybór padł na 718+ - jako, że ma dużo "koni", no i jest Synology (rozważałem przesiąść się na Qnap, ale nie znalazłem żadnych plusów przesiadki, poza ładniejszym UI). 2GB ramu starczyło na krótko - jako, że nowy serwer - nowe możliwości. Kupiłem 8GB HyperX, dołożyłem - i voila 10GB ram. Sprzęt śmiga pięknie, jak szalony, w niedługim czasie jeszcze dokupię jedną kość 8 -> wtedy już ramu nie zabraknie. W środku 2xWD RED 4TB. Za rok, przesiadka na 10TB. Miejsca nigdy za wiele:) Mogę się pochwalić, że dzięki mojemu lobby, 3 osoby już kupiły Synology, bo nie wiedziały co takie urządzenie potrafi, następna osoba czeka na wrzesień, żeby też kupić.
Pozdrawiam
Daniel
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: adjustin »

Aktualnie mam pewne zagwozdki co systemu DSM, jednakże dzisiaj wieczorem odbieram DS718+ + (skromnie) 2 x WD RED PRO 2TB. Chcę potestować :) Rozszerzać RAM? Czy potestować "na podstawie", a potem dołożyć, żeby zobaczyć różnicę? :D
Gwoli ścisłości: była to przesiadka z DS116 :)

Domyślam się jaka będzie odpowiedź, jednakże, czy dołożenie RAMu jest mocno odczuwalne?
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
danielt
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: danielt »

Dołożenie ramu, gdy nie będziesz używał Dockera czy wirtualek - to nie powinno Cię braknąć. Mój synek, jak chodzi na luźno to dwa giga wciąga od razu. Ale, jak pisałem - u mnie kilka usług jest uruchomionych na stałe, więc one też potrzebują trochę mocy. Sprzęt jest tak mocarny, że aż się prosi, żeby w niedługim czasie mu dołożyć trochę ramu i korzystać z potencjału 718+. Ceny nie są jakieś zaporowe - bo HyperX 8GB 1866 kosztuje ok 305 złotych. Jak ktoś na forum kiedyś pisał, ram jest po to, żeby był używany.
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: mikhnal »

Przy dwóch kościach pamięci zwiększa się szybkość a zmniejszają się opóźnienia przez włączenie dwukanałowej obsługi pamięci.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
danielt
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: danielt »

Nie sposób się z Tobą nie zgodzić, zapomniałem o takim szczególe jak DualChannel.
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: adjustin »

danielt pisze: czw lip 12, 2018 9:21 am Dołożenie ramu, gdy nie będziesz używał Dockera czy wirtualek - to nie powinno Cię braknąć. Mój synek, jak chodzi na luźno to dwa giga wciąga od razu. Ale, jak pisałem - u mnie kilka usług jest uruchomionych na stałe, więc one też potrzebują trochę mocy. Sprzęt jest tak mocarny, że aż się prosi, żeby w niedługim czasie mu dołożyć trochę ramu i korzystać z potencjału 718+. Ceny nie są jakieś zaporowe - bo HyperX 8GB 1866 kosztuje ok 305 złotych. Jak ktoś na forum kiedyś pisał, ram jest po to, żeby był używany.
Oświećcie mnie proszę, bo chyba źle zrozumiałem. Wg producenta można zainstalować max 6 GB RAMu. Tutaj specyfikacja:
https://www.synology.com/pl-pl/products/DS718+#specs

Znalazłem RAM wskazany przez Synology:
D3NS1866L-4G
DDR3L-1866 unbuffered SO-DIMM 204pin 1.35V
Applied Models
Synology DiskStation: DS918+, DS718+, DS218+, DS418play
Ceny zaczynają się od 315 zł.
RAM.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: mikhnal »

Można, ale nie trzeba :)
Po prostu dostęp do pierwszej (oryginalnej) kości pamięci jest utrudniony i jej wymianę robisz na swoją odpowiedzialność (jeśli nie zerwiesz naklejki plomby nie tracisz gwarancji).

https://www.youtube.com/watch?v=FUJY7_qc4qI
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: adjustin »

Aha. Nawet znalazłem na niemieckim forum, że gość zapakował 2x8GB RAMu i odpalił na wirtualce WIN 10 z 8GB RAMu i chulało ;)
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
danielt
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: danielt »

Producent swoje, my swoje :) HyperX 8GB 1866Mhz i masz 16 GB :)
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: DS718+ 10GB ram -> 16GB

Post autor: adjustin »

Ok. Więc jeszcze jedna rzecz, pamięć o której mówisz znalazłem i wygląda tak:
Hyper X.PNG
Albo sie nie znam, ale ta pamięć nie wejdzie w slot... Pomożesz i wskażesz mi konkretny model? please...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
ODPOWIEDZ