Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Krzys » śr lip 11, 2018 7:41 am

Obrazek

Hej, kupiłem jak mi poradziliście APC Back-UPS CS 650VA, do tego kabelek i zamontowałem akumulator 12V 7Ah.

Sypie mi komunikaty j/w, powinienem się tym przejmować ? Inne urządzenia w tym czasie działaj normalnie.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Przemuss » śr lip 11, 2018 9:00 am

Trochę przy często.
Podłącz UPS pod kompa i przy pomocy oprogramowania APC zweryfikuj czy też tak sypie.
Chyba że masz u siebie znaczne spadki napięcia poniżej i powyżej granicy podanej w specyfikacji (180–266V) to UPS będzie przechodził do tryby akumulatorowego.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Krzys » pn lip 16, 2018 9:32 pm

Zainstalowałem PowerChute Personal Edition i jest podane napięcie z gniazdka lecz nie widzę by był zapisywany log. Jest może jakiś program który zapisuje taką informację ?

Ed. chyba jednak to usterka samego urządzenia, w kategorii gdzie zapisują się przełączenia mam ciągle 0 a urządzenie przetłaczało się w tryb bateryjny dobre 3 razy. dopiero jak odłączyłem fizycznie urządzenie od zasiania odnotowało 1 przełączenie.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

Fixer
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Fixer » sob lip 21, 2018 12:28 am

Charakterystykę prądową poda Ci wpięty multimetr, lepsze UPS'y wyświetlają takie info na panelu LCD.

Jeśli są spadki a UPS nie ma wbudowanego AVR'a do wyrównywania/stabilizowania napięć (ang. automatic voltage regulator) to będzie się tak właśnie przełączał co parę sekund na parę sekund. Wystarczy, że ktoś spawa albo włączy żelazko wraz z pralką czy ekspresem do kawy.

Dołączone oprogramowanie producenta (być może) daje możliwość regulacji amplitudy spadków (czułość) - spróbuj nim zredukować przełączania.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Krzys » ndz lip 22, 2018 9:48 pm

Jest taka opcja w PowerChute Personal Edition ale na PC a UPS jest podpięty do NAS. Patrząc się na podane napięcie w PowerChute Personal Edition to skoki są w granicach 10V.
Kupiłem kolejny CS 650 jeszcze muszę poszukać akumulator i myślę że wszytko się wyjaśni jak go już uruchomię.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Krzys » pt lip 27, 2018 2:29 pm

3 dni testuje nowy UPS i tego problemu nie ma, czyli to wina starego UPSa, coś jest z nim nie tak tylko co i gdzie szukać ?

https://i.imgur.com/LvnYdQi.jpg

Ed.
Ostatnio zmieniony ndz sie 12, 2018 3:21 pm przez Krzys, łącznie zmieniany 1 raz.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

Fixer
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Fixer » sob sie 11, 2018 4:46 pm

zasilacz do wymiany
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Krzys » ndz sie 12, 2018 12:34 pm

Jesteś mi w stanie pokazać co dokładnie na płycie gł. jest do sprawdzenia ? Zdjęcie pł. https://i.imgur.com/LvnYdQi.jpg
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Przemuss » ndz sie 12, 2018 2:41 pm

Nowy NAS czy nowy UPS?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Urządzenie ups powróciło do trybu prądu przemiennego.

Post autor: Krzys » ndz sie 12, 2018 3:22 pm

Oczywiście UPS, pomyliłem się post wyżej, już poprawione.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

ODPOWIEDZ