Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

modelos
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz lis 26, 2017 12:26 am

Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: modelos » wt cze 12, 2018 6:38 pm

Witam

Mam pytanie?:) Co jest przyczyną lub może tak jest długiego czasu oczekiwania na wczytanie strony do zalogowania się na serwer Synology. Podobną sytuację mam z aplikacjami na iOS.

Sprzęt jaki mam to :
- Synology DS214Play
- dyski 2x Seagate red wd20efrx-68euzn0 pracujące w RAID
- wykorzystanie zasobów to CPU 11%; RAM 77%
- łącze internetowe to 100/75mb

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: mikhnal » wt cze 12, 2018 6:51 pm

modelos pisze:
wt cze 12, 2018 6:38 pm
Seagate red wd20efrx-68euzn0...
Eee... no chyba jednak nie.

Jak się łączysz? DDNS? QuickConnect? Z zewnątrz? Wewnątrz sieci?
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

modelos
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz lis 26, 2017 12:26 am

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: modelos » wt cze 12, 2018 9:06 pm

Zarówno z wewnątrz jak i zewnątrz poprzez publiczny adres DDNS

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: mikhnal » wt cze 12, 2018 10:44 pm

A normalnie po IP wewnątrz sieci jak się łączy?
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

modelos
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz lis 26, 2017 12:26 am

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: modelos » śr cze 13, 2018 1:08 am

Również długo.
Chyba ze problemem jest dwu etapowe uwierzytelnienie. Ogólnie ten system dzialal jak zólw. Jezeli sie juz dostane na serwer to zanim wszystko sie wczyta moja jakies 1,5 minuty do 2.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: mikhnal » śr cze 13, 2018 1:19 am

Wyłącz i sprawdź.

Edytuj swoje posty kiedy coś dopisujesz.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

modelos
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz lis 26, 2017 12:26 am

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: modelos » śr cze 13, 2018 3:24 pm

Sprawa wyglada następująco. Przyczyna chyba jest indeksowanie lub tez konwertowanie. Bo ostatnio zmieniłem telefon i wszystko nagraywam w 4K i może tu jest problem. Tylko jak się go pozbyć nie zmieniając na jakość filmu? Fakt jestvtakibze obciążenie procka jest na poziome 7% a ramu 79% pytanie co z wydajnością dysków twardych🤔

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 570
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: psmanek » śr cze 13, 2018 3:26 pm

Jeśli obciążenie jest na poziomie 7% to na pewno nic nie jest konwertowane.

modelos
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz lis 26, 2017 12:26 am

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: modelos » śr cze 13, 2018 3:48 pm

Tylko ze jak wstrzymam to konwentowa a widzę ze coś się dzieje bo jest ta koronka na pasku gorym po prawej stronie która się kręci. I jeżeli włączę opóźnienie to cały system zaczyna szybciej chodzić

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 568
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: Przemuss » śr cze 13, 2018 4:59 pm

Jak masz dyski w synku w RAID1 na wyłączonymm zamień je miejscami. Możliwe że dysk w slocie zero szwankuje.
Miałem bardzo podobny efekt w domowym synku DS211j. Po zamianie miejscami dostał skrzydeł.
Nie wiem czy taką zamianę miejsc można zrobić jak masz zbudowany wolumen w SHR.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ