Domoticz na SRM

ODPOWIEDZ
monter
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 14, 2018 8:33 pm

Domoticz na SRM

Post autor: monter » pn maja 14, 2018 8:41 pm

Witam wszystkich,

Potrzebuję informacji od użytkowników tych routerów czy jest możliwość instalacji na nich pakietów takich jak na NAS? Interesuje mnie konkretnie pakiet Domoticz. Aktualnie mam ten pakiet zainstalowany na DS210j. Tylko dlatego że jest to oprogramowanie automatyki domowej NAS chodzi całą dobę. Chciałbym uruchomić ten pakiet na routerze to wtedy NAS idzie na noc do spania :)

Pozdrawiam

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 541
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Domoticz na SRM

Post autor: psmanek » wt maja 15, 2018 10:02 am

Tak, na DSM się to bo jest paczka. Do SRM paczki nie ma, ale teoretycznie nie powinno być problemów z instalacją Domoticza również na SRM, ale... czy nie lepiej byłoby postawić oddzielne RPI z Domoticzem? Można wtedy dowolnie modyfikować Domoticza, pakiety itd. bez obawy o szkody w DSMie czy SRMie.

monter
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 14, 2018 8:33 pm

Re: Domoticz na SRM

Post autor: monter » wt maja 15, 2018 8:35 pm

Właśnie wolałbym na routerze bo działa 24h, dodatkowo modem LTE + operator kablowy i dostęp do Domoticza i czujników które obsługuje miałbym cały czas. Paczki nie ma bo sprawdzałem ale jest możliwość ręcznej instalacji tylko musi być możliwość instalacji dodatkowych pakietów z poziomu konsoli poprzez ipkg. Czy jest dostęp do konsoli i możliwość skorzystania z: ipkg, cmake, git, wget itp?

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 541
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Domoticz na SRM

Post autor: psmanek » wt maja 15, 2018 8:59 pm

Możesz włączyć dostęp przez SSH (Panel sterowania > Usługi > System Services > Terminal)

look12
Trochę Wie
Posty: 99
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Domoticz na SRM

Post autor: look12 » wt maja 15, 2018 10:21 pm

A poniżej uzupełnienie.
viewtopic.php?f=52&t=677
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

monter
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn maja 14, 2018 8:33 pm

Re: Domoticz na SRM

Post autor: monter » czw maja 17, 2018 1:04 pm

No to zamówiłem router. Mam nadzieję że uda się zainstalować ten pakiet. Dam znać co i jak.

ODPOWIEDZ