Wymiana RAM DS216+

dymek37
Amator
Posty: 10
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 » wt maja 08, 2018 9:41 pm

Hej,

czy warto rozbudować pamięć w DS216+? Jeśli tak to 4 GB wystarczy czy od razu 8 GB? Pamięć 1,35 V czy 1,5 V, 1333 MHz czy może być 1600 MHz?

Dziękuje:)

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: mikhnal » wt maja 08, 2018 10:14 pm

30 sekund w internecie a ja jestem stary i z pewnością można ten czas pobić:
https://www.youtube.com/watch?v=cAhHgewCF78
https://www.youtube.com/watch?v=LGHxaTT6rgs
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

dymek37
Amator
Posty: 10
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 » śr maja 09, 2018 6:20 pm

To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: SnejX » śr maja 09, 2018 7:03 pm

dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać
to zależy:
1. jak długo planujesz używać tego Synka
2. różnica w cenie pomiędzy 4GB a 8GB (nie chce mi się tego sprawdzać)
i wtedy zdecyduj. Jeśli cena nie boli a synek na długo to kup 8GB i już więcej tam zaglądać nie będziesz musiał :)

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 65
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: Krzys » śr maja 09, 2018 8:51 pm

dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?
A w ogóle potrzebujesz więcej RAM, masz zamiar wirtualizować systemy ?
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

dymek37
Amator
Posty: 10
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 » czw maja 10, 2018 10:14 pm

SnejX pisze:
śr maja 09, 2018 7:03 pm
dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać
to zależy:
1. jak długo planujesz używać tego Synka
2. różnica w cenie pomiędzy 4GB a 8GB (nie chce mi się tego sprawdzać)
i wtedy zdecyduj. Jeśli cena nie boli a synek na długo to kup 8GB i już więcej tam zaglądać nie będziesz musiał :)
Myślę, że jeszcze z dwa lata i wtedy zmienię :) Raczej zamontuje 4 GB bo w dobrej cenie kupiłem ;)

dymek37
Amator
Posty: 10
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 » czw maja 10, 2018 10:15 pm

Krzys pisze:
śr maja 09, 2018 8:51 pm
dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?
A w ogóle potrzebujesz więcej RAM, masz zamiar wirtualizować systemy ?
Chyba w moim synku nie ma możliwości virtualizacji systemów.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1090
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: mikhnal » pt maja 11, 2018 7:48 am

Jak będziesz miał zainstalowane 8 GB RAM to będziesz mógł wirtualizować systemy, ale nie oczekuj super wydajności.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 65
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: Krzys » pt maja 11, 2018 3:41 pm

Zależy co robisz na tym urządzeniu, z moich obserwacji do użytku domowego 1GB wystarczy a 2 to dobrobyt, aktualnie mam 8 i nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić co z tym mógłbym zrobić. Wirtualizacja w której pokładałem nadzieje jest dla sadystów a chyba tylko to potrafi porządnie spałaszować RAM.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB

danielt
Amator
Posty: 20
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: danielt » wt maja 15, 2018 6:47 am

Nie zgodzę się z Tobą Krzys. Wirtualizacja jest bardzo ok - wcześniej dużo rzeczy robiłem na RPI, teraz mam to na Synology. Dodatkowo - Docker, i uruchomione mam póki co 2-3 obrazy - i śmiga wszystko ładnie pięknie. Póki co mam 10 GB ram, ale dołożę sobie zamiast 2 jeszcze jedną 8 i mocy nie zabraknie.
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

ODPOWIEDZ