VPN brak połączenia

hubkubas
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: VPN brak połączenia

Post autor: hubkubas » czw maja 10, 2018 12:00 pm

:) mam już nowy roter funbox3 i tak porty łatwo się ustawia, po ustawieniu portu "5001" (jest inny ale piszę dla przykładu i po wpisaniu w wyszukiwarkę https://xxx.synology.me:5001 łączy się czyli tu jest ok. ALE jak rozumiem żeby korzystać z vpn LPT2 na roterze muszą być otwarte porty 4500, 500, 1701 i po wpisaniu dwóch dostaję info - taka reguła już istnieje. Co to znaczy, że jest ok czy, że wykorzystywane są już te porty do czegoś innego?
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS116 & DS115j

hubkubas
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: VPN brak połączenia

Post autor: hubkubas » czw maja 10, 2018 4:23 pm

Udało mi się uruchomić openvpn i połączyć Tunnelblickiem, ALE widzę , że jestem podłączony itp, a nie mogę "wejść" do synology. WPisuję nazwę Synology, wpisuję ip synology i nic się nie łączy, gdzie robię błąd? W logach synology pokazuje mi, że połączenie miało miejsce.
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS116 & DS115j

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 618
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: VPN brak połączenia

Post autor: psmanek » czw maja 10, 2018 5:22 pm

Musisz zezwolić na dostęp do LAN.

hubkubas
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: VPN brak połączenia

Post autor: hubkubas » czw maja 10, 2018 6:30 pm

Ale w ustawieniach openVPN? To mam, załączam screen, widać tam też co wpisuję żeby się połączyć. Gdy jestem w biurze to w taki sposób właśnie się łączę z synology. A i cały czas Synology pokazuje, że jest połączenie z openvpn. Teraz tylko co wpisać i gdzie żeby zobaczyć serwer?

OK udało się po prostu jako adres serwera do połączenia już po połączeniu z OPENVPN wpisałem dynamiczny adres serwera który jest w Synology w opcji OpneVPN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS116 & DS115j

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 159
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: VPN brak połączenia

Post autor: stanley99 » czw maja 10, 2018 7:05 pm

Czy tego Tunnelblick skonfigurowałeś zgodnie z poradami zawartymi tutaj? :
https://originwww.synology.com/pl-pl/kn ... _PC_or_Mac
hubkubas pisze:
czw maja 10, 2018 12:00 pm
:) mam już nowy roter funbox3 <...>ALE jak rozumiem żeby korzystać z vpn LPT2 na roterze muszą być otwarte porty 4500, 500, 1701 i po wpisaniu dwóch dostaję info - taka reguła już istnieje. Co to znaczy, że jest ok czy, że wykorzystywane są już te porty do czegoś innego?
Nie miałem do czynienia z Funboxem, ale być może ma na pokładzie serwer VPN L2TP/IPsec, dlatego te porty są już używane (gdybam). Zresztą czy są otwarte, możesz sprawdzić checkerami on-line, np. tym do którego adres podał @Fixer.
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

hubkubas
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: VPN brak połączenia

Post autor: hubkubas » pt maja 11, 2018 9:02 am

Właśnie wydaje się, że te porty są zamknięte, ale działa mi openVPN czyli rozumiem, że cel osiągnąłem. Dziękuję bardzo za zaangażowanie i pomoc, naprawdę gdyby nie Ty nie udałoby mi się osiągnąć sukcesu.
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS116 & DS115j

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 159
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: VPN brak połączenia

Post autor: stanley99 » sob maja 12, 2018 7:52 am

hubkubas pisze:
pt maja 11, 2018 9:02 am
ale działa mi openVPN czyli rozumiem, że cel osiągnąłem.
Miałem wcześniej zaproponować OpenVPN, ale wymaga instalacji i konfigurowania dodatkowego oprogramowania na klientach. Z drugiej strony wystarczy przekierowanie tylko jednego portu oraz można go zmienić na inny niż domyślny - dla mnie to wielka zaleta. Dlatego również korzystam z OpenVPN.
naprawdę gdyby nie Ty nie udałoby mi się osiągnąć sukcesu.
Oj tam, przecież nowy router oraz OpenVPN skonfigurowałeś sobie sam. Grunt, że działa :)
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

lambe
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: czw maja 17, 2018 10:15 pm

Re: VPN brak połączenia

Post autor: lambe » czw maja 17, 2018 10:27 pm

Witam!
Podepnę się pod temat, bo nie mogę zestawić VPN po L2TP/IPSec.

Wygląda na to, że mimo odblokowania portów 500, 4500, 1701 w routerze (Netis WF2780, opcja Forwarding/Virtual Servers) i zaporze na Synku, coś dalej je blokuje. Port checker dla wszystkich trzech podaje status 'blocked' i nie mam pomysłu co to może być :evil:

Po PPTP łączy się szybko i bez problemu, ale akurat port 1723 ma status 'open', a jest dokładnie tak samo skonfigurowany w routerze/synku jak porty od L2TP.

ISP (Vectra) twierdzi, że nie blokuje żadnych portów. IP jest publiczne (modem vectry w trybie bridge, oczywiście).

Jakieś pomysły, co może blokować porty?

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1132
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: VPN brak połączenia

Post autor: mikhnal » czw maja 17, 2018 10:34 pm

Jest w tym routerze opcja DMZ?
Wrzuć tam na chwilę IP Synka i sprawdź połączenie, będzie wiadomo, czy coś go blokuje.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

lambe
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: czw maja 17, 2018 10:15 pm

Re: VPN brak połączenia

Post autor: lambe » czw maja 17, 2018 11:44 pm

Przy DMZ porty 500, 4500, 1701 też są zablokowane :shock:

ODPOWIEDZ