Fałszywa zajętość Wolumenu

Fixer
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Fixer » czw maja 17, 2018 12:51 am

Przyczyną mogą być walnięte logi np. po częstych restartach lub po zaniku prądu w przypadku braku ups'a. Mogą być też przepełnione. W obu przypadkach synek trochę głupieje i podaje błędne odczyty na podręcznym widzecie na pulpicie (nie tylko pojemności dysków ale też np. pracy procesora czy dysków).

Może pierw wyzeruj logi w DSM'ie a najlepiej usuń je z poziomu WINSCP przez SSH logując się na konto admina, daj restart nas'a i sprawdź czy wszystko wróciło do normy. Powodzenia.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Sieluck
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: czw maja 10, 2018 2:21 am

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Sieluck » czw maja 17, 2018 11:24 pm

Jak tylko będę w domu to będę kombinował. Teraz synek jest wyłączony bo to sprzęt domowy i nie chodzi 24/7. Coś może być w tym, że go zapelnilem przez download station. Tylko czemu teraz mimo usuwania plików ciągle jest 100% zajęte.
Logi postaram się usunąć. Zobaczymy wtedy...czyli za około 2 tygodnie jak będę w domu.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka


Fixer
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Fixer » czw cze 21, 2018 7:35 pm

A masz kosz założony na udostępnione katalogi?
Bo jak tak to usuń automatycznie też i z koszów dane, a generalnie to usuwaj przez WINSCP wtedy dane nie lecą do kosza tylko od razu znikają.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 632
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Przemuss » czw cze 21, 2018 7:49 pm

Fixer niektórzy przy pomocy WinSCP przez przypadek mogą usunąć nie to co trzeba.
Fajne narzędzie ale trzeba uważać.



Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka




Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Fixer
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Fixer » czw cze 21, 2018 10:55 pm

No dostęp niskopoziomowy nie wybacza błędów. Będzie musiał oklepać się z tą świadomością, bo bez tego może mu się nie udać wyczyścić z logów i postawić synka do pionu.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Fixer
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Fixer » pt cze 22, 2018 11:04 pm

Sprawdź jeszcze ilość wolnego miejsca z linii komend - wtedy porównasz to z tym co podaje GUI.

Kod: Zaznacz cały

df -h |grep /dev/vg1000/lv | awk '{print "Twoje wolne miejsce na dysku to: " $4 ". Twoje dyski sa zajete w: " $5}'
Dostaniesz w kosoli coś podobnego do tego komunikatu:

Kod: Zaznacz cały

Twoje wolne miejsce na dysku to: 176G. Twoje dyski sa zajete w: 100%
DSM pokazuje to samo.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

ODPOWIEDZ