DiskStation DS918+

R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: R70 »

Mam wrażenie że największy problem to obsługa obrazu VM - jak maszyna robi coś co nie wymaga obsługi grafiki, to działa jest ok. jak zaczyna się grafikę to zużycie procesora drastycznie skacze i zaczynają się lagi. U mnie od wczoraj DuplicateCleanerFree przeszukuje wolumeny i podpięte dyski zewnętrzne w celu odszukania, selekcji i usunięcia duplikatów na dyskach zewnętrznych. Przy 3 vcorach dla win10, średnia zajętość procesora NAs 55-70%. Pamięć 70% (win10 ma ma 3.6GB).
Serwer pracuje bez żadnych zająknięć, nawet tak obciążające zadania jak backup z globalną deduplikacją czy HB działają sprawnie, choć oczywiście obciążenie proca w pikach dochodzi do 98%.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Stały Bywalec
Posty: 257
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: DiskStation DS918+

Post autor: BWaliszewski »

WILU pisze: pt lut 23, 2018 9:49 am tak jak jeden z ludzi napisał w linku który dałem - dobrze by było tak obciążyć NAS-a by zużycie ramu przekroczyło 8GB i wtedy sprawdzić, czy nadmiarowy ram działa prawidłowo w tej konfiguracji (czy nie jest czasem tak, że owszem, NAS widzi ram powyżej 8GB, ale gdy chcesz z niego skorzystać to sypie błędami i restartami)
Czy przydzielenie maszynie wirtualnej np 10GB jest równe z jej obciążeniem taką ilością?
RT2600ac / SRM 1.2.3-8017 Update 5
DS918+ / DSM 6.2.2-24922 Update 5 / 4x WDRed 3TB RAID5 / 8GB
APC Back-UPS ES 700G
--
U klientów kilkadziesiąt sztuk: RS2418+ / DS1618+ / RS818+ / DS218+ / RS217 / DS916+ / RS815+ / RS214 / DS412 / RS810+ etc
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Unr3al2 »

Mam już DS918+ i postawiłem Windows Server 2012 na dysku SSD i działa całkiem spoko.
Nie jest to demon prędkości ale daje radę.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
PawelTrier
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: czw sty 17, 2019 9:03 pm
Lokalizacja: Trier

Re: DiskStation DS918+

Post autor: PawelTrier »

Panowie te SSD będą pracować z DS918+ ?

https://www.corsair.com/us/en/Categorie ... 240GBMP510

Czy może lepiej kupić inne?
DS1621+ / 4x WDRed 3TB
DS214/2xWDRed 3TB
APC Back-UPS PRO 900
APC Back-UPS 950
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Unr3al2 »

Ja obecnie nie widzę sensu kupować dysków do cache :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
PawelTrier
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: czw sty 17, 2019 9:03 pm
Lokalizacja: Trier

Re: DiskStation DS918+

Post autor: PawelTrier »

Jedni piszą ,że jest sens - drudzy że nie. Jak to jest w końcu?
DS1621+ / 4x WDRed 3TB
DS214/2xWDRed 3TB
APC Back-UPS PRO 900
APC Back-UPS 950
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Unr3al2 »

Kto pisze?
Do czego zamierzasz używać tego cache ?
Co chcesz przyspieszyć ?
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
PawelTrier
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: czw sty 17, 2019 9:03 pm
Lokalizacja: Trier

Re: DiskStation DS918+

Post autor: PawelTrier »

Pracuje na plikach video, zdjęciach w Davinci Resolve i Lightroomie. Chcem przyśpieszyć odczyt/zapis z serwera.
Ma to sens czy zbędny wydatek?
DS1621+ / 4x WDRed 3TB
DS214/2xWDRed 3TB
APC Back-UPS PRO 900
APC Back-UPS 950
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Unr3al2 »

Ja nie widzę sensu by do plików kupować cache.
Widziałbym gdybyś chciał przyspieszyć aplikacje,web.
Jeśli nie masz karty 10Gb to już teraz zamykasz sieć w synology.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: R70 »

PawelTrier pisze: wt kwie 02, 2019 7:38 pm Pracuje na plikach video, zdjęciach w Davinci Resolve i Lightroomie. Chcem przyśpieszyć odczyt/zapis z serwera.
Ma to sens czy zbędny wydatek?
Jeśli korzystasz z R5 to zyskasz na kulturze pracy, poza tym powinieneś mieć szybszy dostęp do miniatur materiałów wideo w otwieranych pod windows folderach udostępnianych w NAS. Wiele operacji na serwerze będzie odbywało się szybciej. Ale w pracy samego LR i DR niewiele zyskasz bo:
biblioteka z podglądami w LR będzie odczytywana z lokalnego dysku, podobnie jak katalog zdjęć (czyli tu warto mieć bardzo szybki i najlepiej duży SSD żeby miniatury nigdy nie był kasowane, a dostęp do nich był natychmiastowy), a surówka do obróbki będzie pobierana z NAS z max szybkością 110-115MB/s przy dużych plikach, przy małych pewnie wolniej. Cache na SSD tego nie zmieni.
W DR tym bardziej będziesz pracował na jeszcze większych plikach gdzie RAID z HDD świetne transfery sekwencyjne, a wąskim gardłem będzie 1GbE.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
ODPOWIEDZ