DiskStation DS918+

tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz »

ok, postawię dwie VM to powinno być widać
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz »

zainstalowałem 16 GB ram i wydaje się że działa bez problemu
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Unr3al2 »

Cześć,
Mam pytanie dot VM na tym sprzęcie.
Czy procesor daje radę?
Da się korzystać z tych maszyn?
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1088
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Przemuss »

Wszystko zależy od tego co zamierzasz na nim uruchomić. Często gęsto ważniejsza jest wydajność dyskowa i odpowiednia ilość pamięci ram niż sam procesor.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka


Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Unr3al2 »

Sorry Przemuss ale twoja wiadomość nic nie wnosi.
Chciałem uzyskać informacje od użytkownika który posiada ten model i używa vm.
Może napisze jakie ma maszyny i do czego używa.
Zastanawiam się nad tym modelem dlatego zadałem pytanie komuś kto ma ten model.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz »

U mnie słabo dziala

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: Unr3al2 »

Jaki system masz na VM oraz do czego go używasz?
Jakbyś mógł powiedzieć pokrótce.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz »

Próbowałem z Ubuntu i z Win10. laguje nawet w sieci wewnętrznej
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: R70 »

Pozwolę sobie wtrącić - systematycznie korzystam z VM WIN 10 na Ds916+ (więc trochę mniej wydajnym procku), na 8GB RAM. Win 10 ma przydzielone 3.6.GB RAM i 2 do 4 rdzeni. Jak VM miałem na R5 4x4TB, było bardzo trudno. Jak SSD Cache, albo na wolumenie SSD, to da się coś robić. Ja często zlecam szukanie i wywalanie duplikatów w folderach, zapodaję przeskalowanie i kompresję JPGów (mam jeden konwerter który działa w mojej licencji tylko pod windows) konwertuję RAWy do DNG (na 12TB danych), skanuję dyski SeaToolsem, odczytuję dane z uszkodzonych nośników itp. W tych zastosowaniach lagowanie przeszkadzać może tylko na początku, a potem po prostu "się dzieje" ;)
Przy 16GB RAM powinna być dopiero "kultura" ;) Pytanie tylko czego się oczekuje ?
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz »

Jak się łącze z domu zdalnie z kompem w pracy na którym jest W7 to działa o niebo lepiej niż jak się łączę z VM na NAS w sieci lokalnej. Nie wiem może coś źle skonfigurowałem, ramu przydzieliłem 8GB
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
ODPOWIEDZ