Dziwne zachowanie RT2600ac

ODPOWIEDZ
stanley99
Zawsze On-Line

Re: Dziwne zachowanie RT2600ac

Post autor: stanley99 »

Proszę o pomoc w określeniu kondycji eMMC w moim RT2600ac.
Polecenia:

Kod: Zaznacz cały

tune2fs -l /dev/sda5 | grep "Lifetime writes"
tune2fs -l /dev/sda6 | grep "Lifetime writes"
zwracają odpowiednio:

Lifetime writes:          82 GB
Lifetime writes:          102 GB
Sądziłem, że jeszcze nie jest źle, gdyż gdzieś wyczytałem, że pamięć eMMc 4GB stosowana w routerach Synology “kończy” się, gdy ilość zapisów osiągnie około 1,5TB. U mnie jak widać - o ile dobrze interpretuję - zapisano niecałe 200GB. Routerowi niedługo stuknie 6 lat. Nie używam pakietu TP.

Jednak dodatkowo (pierwszy raz) wykonałem skrypt, znaleziony na anglojęzycznym forum Synology:

#!/bin/ash
RES=`cat /sys/kernel/debug/mmc0/mmc0\:0001/ext_csd`
typea="${RES:536:2}";
typeb="${RES:538:2}";
typead=`printf "%d\n" 0x$typea`
typebd=`printf "%d\n" 0x$typeb`
echo "Type A percent: $((typead * 10)) %"
echo "Type B percent: $((typebd * 10)) %"
Wynik:

Type A percent: 110 %
Type B percent: 110 %
Czyli co, pamięć jednak już zajechana w 110%?
U gościa, który wstawił ten skrypt “Lifetime writes” wynosiło:

1370 GB oraz
5655 GB
Czyli duuużo więcej niż u mnie, łącznie około 7TB. Natomiast wynik skryptu miał identyczny:
In my case it returns:

Type A percent: 110 %
Type B percent: 110 %

So the eMMC is almost dead...
Źródło:
https://community.synology.com/enu/foru ... ort=oldest

Co w sumie sprawdza/pokazuje ten skrypt?
EDIT: ok, już się dowiedziałem przy pomocy AI.

cat /sys/kernel/debug/mmc0/mmc0\:0001/ext_csd 
odczytuje "surowe" informacje o eMMc, potem są wyciągane dane o kondycji. Jednak zastanawia mnie to jednakowe 110% w obu przypadkach, tzn routera gostka i moim, mimo znacznej róznicy "Lifetime writes". Chyba, że 110% to maksimum poziomu "zużycia" pamięci, które można w ten sposób odczytać.

Reasumując: pamięć mam już "zajechaną" i w każdej chwili mogę się spodziewać katastrofy (wyniki skryptu)? Czy jeszcze nie bardzo, lub powiedzmy tak sobie (tune2fs -l) ?

P.S. W ciągu ostatniego roku nie wiedzieć czemu parametr “Lifetime writes” dosyć znacznie wzrósł. Kiedy ostatnio sprawdzałem w październiku ub. roku było 41 i 43GB, czyli łącznie nieco ponad 80GB w ciągu ok 5 lat użytkowania. Pomyślałem sobie, że przy takim "zużyciu" eMMc router powinien "pożyć" jeszcze dobrych parę lat. A wtedy - o ile nie padnie z innych przyczyn - i tak trzeba będzie pomyśleć o nowym sprzęcie ze względu na zestarzenie "moralne", nowe standardy, itd.
Teraz przez rok wzrosło o ponad drugie tyle. Zastanawiam się co mogło być przyczyną. Może dlatego, że teraz oglądam z netu więcej treści strumieniowych?
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „SRM”