stanley99 pisze: ↑pt lut 12, 2021 7:20 am
look12 pisze: ↑pt lut 12, 2021 7:13 am
Dla połączenia z iOS na serwerze VPN dla protokołu L2TP zaznacz tryb zgodności SHA2.
...oraz dla pewności najpierw bym się próbował połaczyć z tego Maca przez VPN w
sieci lokalnej, jeśli jest taka możliwość. A dopiero potem bawił się w konfigurację przekierowań i próby połączenia "z zewnątrz". Bo tak można się motać w nieskończoność. A czy rzeczywiście doszło do połączenia VPN można sprawdzać w logach serwera VPN. To tyle na szybkiego, bo niestety w tyrze trza tyrać. Dobrze, że już powoli robi się piąteczek, niedługo piątunio
Witam,
są sukcesy, ale takie nie pełne

Serwer VPN działa, tzn. mogę się z zewnątrz połączyć z VPN i pojawia się to w logu aplikacji VPN Server, ale:
1) Tracę łączność z internetem wtedy. Niby pokazuje mi, że jestem połączony z VPN, ale żadna strona internetowa nie działa, ani (co najważniejsze dla mnie) nie mogę się połączyć z smb://192.168.02, czyli nie mogę zamontować dysków tak aby mieć do nich dostęp normalnie z Findera OSX. Chociaż przez stronę "mojadres.myds.me:5001" działa prawidłowo, mogę wejść do swojego DSM.
2) Uwzględniając Twoją poradę aby próbować połączyć się z VPN przez sieć lokalną, to w ogóle nie działa. To znaczy nie łączy się z VPN wtedy w ogóle, ani nawet w logu taka próba połączenia się nie wyświetla. Te "udane" połączenia działają tylko z sieci zewnętrznej.
Reasumując, niby działa, a nie działa.
Oczywiście będę dalej kombinował, ale w tej chwili nie potrafię powiedzieć co tu jeszcze jest do poprawy, więc będę działał po omacku. Gdyby komuś przyszło coś do głowy to będę bardzo wdzięczny. Może najpierw spróbuję wyłączyć całkowicie firewall. Dam znać jak coś się ruszy.
Jeszcze raz dzięki i miłego weekendu (bez komputera, na sanki idźcie, a nie gnijcie przed kompem jak ja

)