Hmm… W branży fotograficznej bardzo często pomagam mniej doświadczonym fotografom. Dzielę się swoją wiedzą (zdecydowanie ponadprzeciętną zarówno sprzętowo jak fotograficzne) tak na łamach forum, jak i indywidualnie jeśli ktoś się o taką się zwróci. Najczęściej robię to bezpłatnie (tzn. jeśli jestem wykładowcą, prelegentem, albo organizuję kurs, to oczywiście że nie, ale w innych przypadkach tak). Czasem oczekiwałbym podobnych przejawów "życzliwości" na innych forach, w innych branżach,, od innych specjalistów. Także na pytanie czy wiedza którą posiadam jest moja (tak wiem - pytanie nie było do mnie, ale odnoszę się do dyskusji) odpowiadam TAK, czy będę się dzielił z innymi ? Robię to.
Niestety, w przypadku synology (i generalnie zagadnień świeciowych) jest taki że pomoc techniczna jest trudna do uzyskania nawet jeśli się za nią zaplaci (pomoc producenta, pakiet CarePack)
Jak jest w przypadku QNAPa nie wiem, ale wiadomość o tym że będą mieli dodatkowych chyba 10 techników w pomocy technicznej w PL każe zainteresować się ich produktami), niezależnie od tego jaki robią sprzęt i systmem
Edit:
Nie twierdzę że na tym forum nie ma woli pomocy innych, ale nie można powiedzieć żeby wiedza lała się szerokim strumieniem

Generalnie osoby oferujące pomoc są stałe. Dziękuje im za to