Ok. Już wiem więcej. Ale przy okazji tego, że się dowiedziałem o możliwości wsadzenia 2x6TB to staruszka 710+ bo wpadłem na pomysł przeniesienia dysków.
Zastanawiam się tylko czy można je tak sobie przenosić? Opiszę jak mam teraz:
1. 416play, pierwszy dysk 6TB (na nim "system), potem kolejny 6TB, trzeci to 10TB, czwarty 3TB
2. 710+, 2x3TB
3. drugi 710+, tylko z jednym 4TB.
Zamierzam:
- do serwera numer 3 (710+) wsadzić czwarty dysk z 416, tj 4TB. Tu nie widzę problemów.
- z serwera numer dwa (710+) wyjąć oba dyski 3TB i docelowo wsadzić je jako 3 i 4 w 416
- serwer pierwszy docelowo obsadzić 4x10TB jak dożyję i mnie będzie stać a na obecną chwilę obecny tam dysk 10TB wsadzić jako pierwszy i na nim postawic system.
jak pisałem wyżej, dwa ostatnie sloty obsadzić 2x3TB.
Po co to chcę zrobić?
416play będzie głównym magazynem na zdjęcia, media itp.
serwer 710 + z 2x6TB będzię w tym samym mieszkaniu jako backup multimediów (obecnie mam jakieś 7GB)
serwer 710+ z 2x4TB będzie w innej lokalizacji jako backup
i teraz ważne pytania:
czy robić te przenosiny stopniowo, krok po kroku czy na rympał

?
co się stanie z dyskiem 10TB na którym mam mniej ważne filmy i wsadzę go na start jako jedyny w 416? Czy stawiając system dysk zostanie wyczyszczony?
czy dysk 6TB pełny zdjęc można wsadzić do innego serwera i będę widział zawartość?
wiem że najbezpieczniej wszystko zgrać i tak pewnie zrobię ale może coś podpowiecie?
pzdr.
Michał
ps. czy jest jakaś niepisana zasada przenoszenia danych na nowsze dyski? czy najważniejsze dane trzymać na 10TB niedawno kupionym? Czy na tych najstarszych 3TB to już tylko divxy?