Wymiana RAM DS216+

ODPOWIEDZ
dymek37
Amator
Posty: 14
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 »

Hej,

czy warto rozbudować pamięć w DS216+? Jeśli tak to 4 GB wystarczy czy od razu 8 GB? Pamięć 1,35 V czy 1,5 V, 1333 MHz czy może być 1600 MHz?

Dziękuje:)
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1942
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: mikhnal »

30 sekund w internecie a ja jestem stary i z pewnością można ten czas pobić:
https://www.youtube.com/watch?v=cAhHgewCF78
https://www.youtube.com/watch?v=LGHxaTT6rgs
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
dymek37
Amator
Posty: 14
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 »

To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: SnejX »

dymek37 pisze: śr maja 09, 2018 6:20 pm Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać
to zależy:
1. jak długo planujesz używać tego Synka
2. różnica w cenie pomiędzy 4GB a 8GB (nie chce mi się tego sprawdzać)
i wtedy zdecyduj. Jeśli cena nie boli a synek na długo to kup 8GB i już więcej tam zaglądać nie będziesz musiał :)
Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 97
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: Krzys »

dymek37 pisze: śr maja 09, 2018 6:20 pm To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?
A w ogóle potrzebujesz więcej RAM, masz zamiar wirtualizować systemy ?
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB
dymek37
Amator
Posty: 14
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 »

SnejX pisze: śr maja 09, 2018 7:03 pm
dymek37 pisze: śr maja 09, 2018 6:20 pm Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać
to zależy:
1. jak długo planujesz używać tego Synka
2. różnica w cenie pomiędzy 4GB a 8GB (nie chce mi się tego sprawdzać)
i wtedy zdecyduj. Jeśli cena nie boli a synek na długo to kup 8GB i już więcej tam zaglądać nie będziesz musiał :)
Myślę, że jeszcze z dwa lata i wtedy zmienię :) Raczej zamontuje 4 GB bo w dobrej cenie kupiłem ;)
dymek37
Amator
Posty: 14
Rejestracja: sob maja 05, 2018 9:01 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: dymek37 »

Krzys pisze: śr maja 09, 2018 8:51 pm
dymek37 pisze: śr maja 09, 2018 6:20 pm To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?
A w ogóle potrzebujesz więcej RAM, masz zamiar wirtualizować systemy ?
Chyba w moim synku nie ma możliwości virtualizacji systemów.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1942
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: mikhnal »

Jak będziesz miał zainstalowane 8 GB RAM to będziesz mógł wirtualizować systemy, ale nie oczekuj super wydajności.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 97
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: Krzys »

Zależy co robisz na tym urządzeniu, z moich obserwacji do użytku domowego 1GB wystarczy a 2 to dobrobyt, aktualnie mam 8 i nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić co z tym mógłbym zrobić. Wirtualizacja w której pokładałem nadzieje jest dla sadystów a chyba tylko to potrafi porządnie spałaszować RAM.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB
danielt
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: Wymiana RAM DS216+

Post autor: danielt »

Nie zgodzę się z Tobą Krzys. Wirtualizacja jest bardzo ok - wcześniej dużo rzeczy robiłem na RPI, teraz mam to na Synology. Dodatkowo - Docker, i uruchomione mam póki co 2-3 obrazy - i śmiga wszystko ładnie pięknie. Póki co mam 10 GB ram, ale dołożę sobie zamiast 2 jeszcze jedną 8 i mocy nie zabraknie.
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+
ODPOWIEDZ