Daj przykład takiego qnapayabba235 pisze: A co do Atomow, to przegrywaj wydajnosciowo z nowymi intelami i dlatego bardziej oplaca sie kupic qnapa niz synka, niestety![]()

Daj przykład takiego qnapayabba235 pisze: A co do Atomow, to przegrywaj wydajnosciowo z nowymi intelami i dlatego bardziej oplaca sie kupic qnapa niz synka, niestety![]()
tylko że tu są 2 ważne kwestie:yabba235 pisze:Dobrze wiesz, ze nowe qnapy sa wydajniejsze od synkow w tej samej klasie cenowej ( AMD, Celerony ver. Atomy)
Jasne, ze Atomy daja rade ale pojawiaja sie caly czas nowsze procesory i tu niestety syno troche odstaje.
Nie chciałem nic pisać ale:WILU pisze:tylko że tu są 2 ważne kwestie:yabba235 pisze:Dobrze wiesz, ze nowe qnapy sa wydajniejsze od synkow w tej samej klasie cenowej ( AMD, Celerony ver. Atomy)
Jasne, ze Atomy daja rade ale pojawiaja sie caly czas nowsze procesory i tu niestety syno troche odstaje.
1.po co komu taki bardziej prądożerny Celeron w serwerze, skoro taki Atom jest wykorzystywany w niewielkim stopniu w czasie normalnej pracy serwera?
2.to że NAS Synology ma Atoma a nie Celerona wcale nie świadczy że końcowa wydajność serwera z Celeronem będzie lepsza. chodzi tu głównie o optymalizacje w wykorzystaniu procesora ze strony systemu operacyjnego DSM - na blogu Synology jest wpis temu poświęcony.
tyle że transkodowanie filmów to nie jest wg mnie zajęcie którym powinien zajmować się NAS - desktopowy procesor zrobi to szybciej. NAS ma służyć jako bezpieczny magazyn danych i serwować te dane użytkownikom z możliwie najwyższą prędkością (bliską max szybkości łącza LAN). tylko teraz trwa wg mnie jakaś taka głupia moda wymyślalnia coraz to nowszych "fjuczerów" które ma wykonywać NAS. a NAS ma po prostu dane bezpiecznie przechowywać, wykonywać ich kopię zapasową i umożliwiać sprawne dodawanie danych na serwer. czyli wg mnie: serwer plików, backup, chmura, stacja pobierania, serwer www, ftp - OK, ale rzeczy typu Video Station, Audio Station, Plex i inne tego typu wynalazki są zupełnie w serwerze zbędne.yabba235 pisze: -porównaj sobie pobór mocy modeli z Atomem i z Celeronem i zmierz pobór przy transkodowaniu w locie - tak, masz rację cpu w nasie przeważnie nic nie robi![]()
Wróć do „Propozycje nowych funkcji dla Synology”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość