tomaasz pisze: ↑ndz lut 18, 2018 12:17 pm
Myślałem że DUAL WAN umożliwia korzystanie z dwóch jednocześnie a nie zamiennie.
Tak się złożyło że bez większych dodatkowych kosztów mogę mieć dostęp do dwóch dostawców LTE, na razie korzystam z jednego.
Czy są routery które są w stanie obsłużyć dwóch dostawców jednocześnie ?
nie mam RT2600ac, więc dobrze by było gdyby ktoś to potwierdził, ale z tego co widzę na stronie Synology to obsługuje on technologię Smart WAN, która ma 2 tryby: failover (czyli jak jeden dostawca nie działa to włącza się drugi) lub load balancing (ruch sieciowy jest rozdzielany pomiędzy 2 dostawców jednocześnie, sumując dostępną przepustowość).
tak dla ścisłości, moja wcześniejsza wypowiedź odnośnie dual wan dotyczyła routera ZTE, który masz obecnie - ma on wbudowany modem a jednocześnie ma port lan, który może służyć jako WAN - trzeba sprawdzić czy oferuje on Dual WAN.
tak, dokładnie te. fajne w nich jest to, że obsługują POE (power over ethernet) - fajne do zastosowania jako łączę zapasowe do umieszczenia gdzieś np w szafie rackowej, jak się ma switch POE.
tomaasz pisze: ↑ndz lut 18, 2018 12:17 pm
Wydaje się trochę drogie drogie rozwiązanie chyba taki ZTE MF283+ byłby tańszy, a myślę że akurat w modem to jakoś strasznie nie trzeba inwestować jeśli ma być tylko modemem
ano drogie trochę. netgear się ceni trochę dużo za nie. ale mają port lan, co w samych modemach lte (nie routerach) jest rzadkością.
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<