Fałszywa zajętość Wolumenu

MPL
Amator
Posty: 45
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: MPL »

Wolumen BTRFS RAID1.
W pewnym momencie doszedłem do 100% zajętości więc postanowiłem przenieść część danych na inne Wolumeny.
Aktualnie sprawdzając wielkość wszystkich katalogów współdzielonych na tym Wolumenie zajętość powinna być na poziomie 60%-65% - ale niestety w "Zarządzaniu przechowaniem" w dalszym ciągu mam 100%. :cry:
Jak to naprawić ??
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1089
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Przemuss »

Pytanie czy folder wspołdzielony został przydzielony do innego wolumenu.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: mikhnal »

Jaki Synek? Jaki DSM? Restart był?
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
MPL
Amator
Posty: 45
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: MPL »

DS1515+ DSM 6.1.3 - Update 8
Restart naturalnie był.
Nie było żadnych innych ustawień woluminu od standardowych.
Było także przeprowadzone czyszczenie danych na Woluminie zajmującym najwięcej danych.
Próbowałem zrobić migawki na inny Wolumin, ale zrezygnowałem i skasowałem dane na tym innym Woluminie (zajmowały mi 1:1 danych).
Sieluck
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: czw maja 10, 2018 2:21 am

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Sieluck »

Podepnę się pod temat, żeby nie tworzyć nowego niepotrzebnie, ale od kilku dni mam problem z moim serwerem DS213. Jest to serwer do użytku domowego i siedzą w nim tylko dwa dyski WD (2x2TB - JBOD). Problem jest takiej natury, że cokolwiek bym nie przenosił na dysk zewnętrzny lub usuwał z Wolumenu 1 to i tak jego wolny obszar wynosi 0. Nic nie działa. Szukałem w necie trochę i jest kilka tematów polsko i angielsko języcznych na ten temat, jednak żaden nie rozwiązuje mojego problemu z tego względu, że dotyczą one głównie aplikacji Cloud Station, z której ja nie korzystam. Na serwerze jest zainstalowane DSM w wersji DSM 6.1.3-15152 Update 1 + standardowe pakiety Station: Download (główne obciążenie systemu), Audio, Video, Surveillance (nieaktywne od miesiąca bo padła kamerka), Photo, Antywirus. Nie mogę zrobić update'u z tego względu, że nie ma mnie w domu a serwer przy zerowym wolnym miejscu pokazuje mi ostrzeżenie przed updatem. Dostęp do serwera mam tylko przez przeglądarkę. Jestem niedzielnym użytkownikiem NASa więc jeśli są jakieś pomysły z Waszej strony to poproszę wyjaśnienie prostymi słowami :) Do tej pory nie było z tym problemu. Restarty robiłem kilkukrotnie - bez efektów.
Robiłem raport analizatorem pamięci masowej przed i po skopiowaniu 100GB na usbshare1. Wynik jest taki, że z folderu Gry zniknęło 100GB z wolumen 1 to 100GB pojawiło się na usbshare1. Dodatkowo obszar zajęty na wolumenie 1 nie zmniejszył się na pulpicie i ciągle jest 0bytes
Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 97
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Krzys »

Parę dni temu miałem taki sam błąd (?), zrzucałem dane i licznik zatrzymał się na ~800GB. choć na NAS niczego nie było to widget i w zarządzaniu przechowywaniem pokazywało zajętość tych 800GB. Czyszczenie kosza, usuwanie folderów nic..
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB
Sieluck
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: czw maja 10, 2018 2:21 am

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Sieluck »

A wróciło samo do normy? Coś zrobiłeś? Bo ja już nie mam pomysłów i za dużo też nie mogę zrobić mając 0 miejsca. Nawet niektóre usługi nie startują przy bootowaniu z tego powodu, że miejsca jest 0.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Krzys
Trochę Wie
Posty: 97
Rejestracja: sob gru 16, 2017 8:26 pm

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Krzys »

Po kilku dniach przywróciłem DSM do ustawień fabrycznych.
DS214Play + 2x Toshiba E300 3TB
DS916+ (8GB) + 4x WD RED 4TB
Sieluck
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: czw maja 10, 2018 2:21 am

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Sieluck »

Coś mi się zdaje, że u mnie może skończyć się podobnie. Narazie mam miesiąc zanim wrócę do domu i będę w stanie zgrać wszystko na HDD i zrobić reset. Ale do tego czasu jestem otwarty na pomysły...

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Fixer
Trochę Wie
Posty: 112
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

Post autor: Fixer »

Przyczyną mogą być walnięte logi np. po częstych restartach lub po zaniku prądu w przypadku braku ups'a. Mogą być też przepełnione. W obu przypadkach synek trochę głupieje i podaje błędne odczyty na podręcznym widzecie na pulpicie (nie tylko pojemności dysków ale też np. pracy procesora czy dysków).

Może pierw wyzeruj logi w DSM'ie a najlepiej usuń je z poziomu WINSCP przez SSH logując się na konto admina, daj restart nas'a i sprawdź czy wszystko wróciło do normy. Powodzenia.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików
ODPOWIEDZ