Backup co polecacie ?
-
- Amator
Backup co polecacie ?
Co uzywacie do do backupu plikow ze komputerow z OS Windows ?
File History nietesty odpada w Windows 10 bo na sile wrzuca domyslne foldery z Libraries, pictures, documents, onedrive etc. W Windows 8.1 dziala ok.
wiecej o tym tutaj http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... 352?page=3
Synology Data Replicator 3 byl fajny, sam wybudzal laptop robil backup i konczyl prace, jendak przestal byc wspierany przez Synology
Cloud Station bedzie dopiero uzyteczny gdy przestanie wszystko wrzucac do jednego worka. Tzn gdy pozoli nam wybrac ktore konkretnie foldery co chcemy zsynchronizowac z Synology na komputer, bo obecnie kazde urzadzenie ktore jest podpiete jest synchronizowane wszedzie z kazdym innym urzadzeniem. Druga rzecz to to gdy foldery z komputera na Synology beda w swoich folderach, zachowana struktura. Potencjal super szczegolnie te wersje odzyskiwania. cos ala File History z WIndows 7/8.1
File History nietesty odpada w Windows 10 bo na sile wrzuca domyslne foldery z Libraries, pictures, documents, onedrive etc. W Windows 8.1 dziala ok.
wiecej o tym tutaj http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... 352?page=3
Synology Data Replicator 3 byl fajny, sam wybudzal laptop robil backup i konczyl prace, jendak przestal byc wspierany przez Synology
Cloud Station bedzie dopiero uzyteczny gdy przestanie wszystko wrzucac do jednego worka. Tzn gdy pozoli nam wybrac ktore konkretnie foldery co chcemy zsynchronizowac z Synology na komputer, bo obecnie kazde urzadzenie ktore jest podpiete jest synchronizowane wszedzie z kazdym innym urzadzeniem. Druga rzecz to to gdy foldery z komputera na Synology beda w swoich folderach, zachowana struktura. Potencjal super szczegolnie te wersje odzyskiwania. cos ala File History z WIndows 7/8.1
-
- Amator
Re: Backup co polecacie ?
Dziwne, bo używam Windows 10 Pro i jest możliwość wykluczenia folderów (osobiście wywaliłem OneDrive'a).mario pisze:File History nietesty odpada w Windows 10 bo na sile wrzuca domyslne foldery z Libraries, pictures, documents, onedrive etc. W Windows 8.1 dziala ok.
-
- Amator
a jak zmieniles te domyslne:

bo po usunieciu i restarcie komputera one znowy wracaja:
C\Users\%username%\Desktop
C\Users\%username%\Documents
C\Users\%username%\Music
C\Users\%username%\Pictures
C\Users\%username%\Videos
i ciagle sie na sile backupuja

bo po usunieciu i restarcie komputera one znowy wracaja:
C\Users\%username%\Desktop
C\Users\%username%\Documents
C\Users\%username%\Music
C\Users\%username%\Pictures
C\Users\%username%\Videos
i ciagle sie na sile backupuja
-
- Amator
Normalnie wchodzę w WYKLUCZ FOLDERY (EXCLUDE FOLDERS) i wybieram foldery do wykluczenia i nie robi z nich backupu. Po restarcie jest tak samo - foldery są wykluczone.
Czy masz najnowsze aktualizacje (w tym tą dużą z listopada)?
To co zaznaczyłes na żółto to u mnie też jest, ale z wykluczonych folderów nie robi backupu - teraz sprawdzałem jeszcze raz-> wykluczyłem folder Muzyka , restart komputera, Uruchom backup, i w liscie plików do przywrócenia nie ma folderu z muzyką.
Czy masz najnowsze aktualizacje (w tym tą dużą z listopada)?
To co zaznaczyłes na żółto to u mnie też jest, ale z wykluczonych folderów nie robi backupu - teraz sprawdzałem jeszcze raz-> wykluczyłem folder Muzyka , restart komputera, Uruchom backup, i w liscie plików do przywrócenia nie ma folderu z muzyką.
-
- Amator
tak mam Noveember patch, ale u mnie to nie dziala, jak wyklucze foldery ktorych nie chce to nadal sa widoczne na liscie do backupowania i nic sie nie backupuje i zamyka sie okienko od backupu
Mozesz podeslac jak to u Ciebie wyglada ?
Jak wejdziesz w nowy Panel Sterowania All Settings-> Updates & Security ->Backup

Mozesz podeslac jak to u Ciebie wyglada ?
Jak wejdziesz w nowy Panel Sterowania All Settings-> Updates & Security ->Backup

-
- Amator
A widzisz 
Nie w nowy Panel sterowanie tylko w stary
Wchodzisz w
Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Historia plików
Potem w WYKLUCZ FOLDERY (EXCLUDE FOLDERS) i dajesz przycisk dodaj
[attachmPrzechwytywanie1.JPG[/attachment]ent=0]
Wybierasz folder, i następny , i na końcu zapisz

Nie w nowy Panel sterowanie tylko w stary

Wchodzisz w
Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Historia plików
Potem w WYKLUCZ FOLDERY (EXCLUDE FOLDERS) i dajesz przycisk dodaj
[attachmPrzechwytywanie1.JPG[/attachment]ent=0]
Wybierasz folder, i następny , i na końcu zapisz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Amator
nowy to tylko taka nakladka na stary, w starym tez to istnieje

po kilkinastu testach zauwazylem ze po wybraniu dysku na ktory ma sie backupowac musze najpierw
- dodac wukluczone foldery
- nastepnie uruchomic backup.
wtedy mimo iz te domsylne sa nadal na liscie to sie nie backupuja.
tylko te ktore dodalem sam a nie pokrywaja sie z tymi w wykluczonych.
Natomiast zauwazylem ze potrzeba ogrom miejsca, bo jak mam backupowac 40 GB cennych dla mnie danych 1 raz dziennie (rzadziej sie nie da) i zachowywac wersje przez 1 miesiac (minimalny okres) to wtedy caly backup przez miesiac mi zajmie 40 GB x 30 dni = 1200 GB = 1,2 TB !!!!
funkcjonalnosc super, ale zbyt duzo miejsca zajmuje

po kilkinastu testach zauwazylem ze po wybraniu dysku na ktory ma sie backupowac musze najpierw
- dodac wukluczone foldery
- nastepnie uruchomic backup.
wtedy mimo iz te domsylne sa nadal na liscie to sie nie backupuja.
tylko te ktore dodalem sam a nie pokrywaja sie z tymi w wykluczonych.
Natomiast zauwazylem ze potrzeba ogrom miejsca, bo jak mam backupowac 40 GB cennych dla mnie danych 1 raz dziennie (rzadziej sie nie da) i zachowywac wersje przez 1 miesiac (minimalny okres) to wtedy caly backup przez miesiac mi zajmie 40 GB x 30 dni = 1200 GB = 1,2 TB !!!!

-
- Amator
To tak nie działamario pisze: wtedy caly backup przez miesiac mi zajmie 40 GB x 30 dni = 1200 GB = 1,2 TB !!!!

-
- Amator
tez tak na poczatku myslalem ale gdy wszedlem w lokalizacje backupu to rozmiar folderu byl 3 razy wiekszy (uruchomilem backup 3 razy recznie) a potem zobaczylem powielone pliki ktorych wogole nie zmienialemartmik pisze:To tak nie działamario pisze: wtedy caly backup przez miesiac mi zajmie 40 GB x 30 dni = 1200 GB = 1,2 TB !!!!
funkcjonalnosc super, ale zbyt duzo miejsca zajmuje- jeśli plik nie był zmieniany to fizycznie na dysku zapisany jest tylko raz.

-
- Amator
I dobrze pokazuje, natomiast fizycznie na dysku zajmuje niewiele ponad 40GB.
A po wybraniu właściwości folderu współdzielonego:
A po wybraniu właściwości folderu współdzielonego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.