Chciałbym pokazać projekt, który powstał z mojej własnej potrzeby na Synology:
**Internet Radio Recorder**
GitHub:
https://github.com/sp7uto/internet-radio-recorder
Potrzebowałem prostego sposobu na automatyczne nagrywanie wybranych audycji z radia internetowego na NAS-ie — bez ręcznego uruchamiania VLC, pilnowania godzin i budowania wszystkiego z crona.
W efekcie powstała aplikacja działająca w Dockerze z panelem [WWW](http://WWW).
Najważniejsze możliwości:
* wiele stacji radiowych,
* tygodniowy harmonogram nagrań,
* osobny plik dla każdej audycji,
* margines nagrania przed i po audycji,
* obsługa programów przechodzących przez północ,
* ręczne REC / STOP,
* nagrywanie przez FFmpeg bez ponownego kodowania audio,
* kontrola ONLINE/OFFLINE, kodeka i bitrate strumienia,
* biblioteka nagrań i statystyki,
* limity retencji i zajętego miejsca dla każdej stacji,
* kalendarz ICS,
* opcjonalne powiadomienia NTFY i webhook,
* backup konfiguracji,
* bezpieczny Import / scal,
* zmiana kolejności stacji przez drag & drop,
* konfiguracja Docker Compose oraz przykład dla Synology / Portainera.
Projekt rozwijam i testuję na własnym Synology.
Aktualna wersja: **v2.1.12**
Licencja: **MIT**
W repozytorium są instrukcje instalacji, pliki Docker Compose oraz screenshoty interfejsu.
Będę wdzięczny za uwagi użytkowników Synology — szczególnie interesuje mnie, czego brakuje Wam w takim rejestratorze i czy widzicie funkcje, które warto dodać w kolejnych wersjach.
Przy tworzeniu projektu korzystałem również z narzędzi AI jako wsparcia przy kodowaniu, debugowaniu, testach i dokumentacji. Projekt, kierunek rozwoju i testy na rzeczywistym środowisku są po mojej stronie.
Internet Radio Recorder
-
stanley99
- Zawsze On-Line
Re: Internet Radio Recorder
Witam
Na pewno fajna rzecz, gratuluję, że się chciało popełnić tak rozbudowane narzędzie, sądząc z opisu. Jakiś czas temu chciałem mieć coś takiego, w formie nawet bardzo uproszczonej, chodziło o cykliczne nagrywanie paru audycji z radia internetowego. Kombinowałem coś z curl, ffmpeg i Harmonogramem zadań, ale rezultaty nie były zadowalające.
Niestety z Twojego rozwiązania nie skorzystam, gdyż mam zbyt stary i słaby NAS, nie obsługuje dockerów, a o nowym nawet nie myślę.
Ostatecznie u mnie się skończyło (nie bez pewnych trudności) na wykorzystaniu dekodera satelitarnego opartego na Linuxie, który jak się okazało bez instalowania dodatkowych aplikacji może nagrywać streamy z netu, z wykorzystaniem wbudowanego harmonogramu.
Na pewno fajna rzecz, gratuluję, że się chciało popełnić tak rozbudowane narzędzie, sądząc z opisu. Jakiś czas temu chciałem mieć coś takiego, w formie nawet bardzo uproszczonej, chodziło o cykliczne nagrywanie paru audycji z radia internetowego. Kombinowałem coś z curl, ffmpeg i Harmonogramem zadań, ale rezultaty nie były zadowalające.
Niestety z Twojego rozwiązania nie skorzystam, gdyż mam zbyt stary i słaby NAS, nie obsługuje dockerów, a o nowym nawet nie myślę.
Ostatecznie u mnie się skończyło (nie bez pewnych trudności) na wykorzystaniu dekodera satelitarnego opartego na Linuxie, który jak się okazało bez instalowania dodatkowych aplikacji może nagrywać streamy z netu, z wykorzystaniem wbudowanego harmonogramu.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.