Włączanie serwera w określonym dniu miesiąca?

ODPOWIEDZ
stanley99
Zawsze On-Line

Włączanie serwera w określonym dniu miesiąca?

Post autor: stanley99 »

Witam

Plan zasilania w Panelu sterowania pozwala na najrzadsze cykliczne włączanie NAS tylko w określone dni tygodnia, np. co poniedziałek.
Czy można jakoś włączać harmonogramem o określonej godzinie co miesiąc, np. każdego 1-szego? Albo nawet co 2-3 m-ce?
Zamierzenie jest takie, aby co miesiąc-dwa z automatu wykonywać test rozszerzony dysków. Można to ustawić w Zarządzaniu przechowywaniem - HDD/SSD - Harmonogram testów. Sęk w tym, że u mnie NAS nie pracuje na okrągło, jest włączany na żądanie kiedy go potrzebuję. I w momencie gdy dyski mają być sprawdzane z harmonogramu może być wyłączony. Macie jakiś pomysł na rozwiązanie?
DSM 7.1.1.
Pozdrawiam.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
wlodekh
Stały Bywalec

Re: Włączanie serwera w określonym dniu miesiąca?

Post autor: wlodekh »

Chyba pozostaje Ci włącznie z innego urządzenia przez Wake On Lan (WOL) jeśli obsługuje: router (może być ciężko z harmonogramem), Raspberry Pi (chyba można dodać wpis do crona), telefon (ręcznie).
Przykładowy cron:

Kod: Zaznacz cały

0 7 1 * * /usr/bin/wakeonlan 00:11:22:33:44:55
lub:

0 7 1 * * /usr/bin/wakeonlan -i 192.168.0.255 00:11:22:33:44:55
gdzie 00:11:22:33:44:55 to adres MAC karty sieciowej w Synology. Router Synology prawdopodobnie obsługuje crona, wtedy po zalogowaniu przez ssh trzeba dodać w nim powyższy wpis. Do crona wchodzi się przez: sudo crontab -e
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza

Post autor: SnejX »

A jakby zastosować smart gniazdko?
W Synology ustawisz żeby po zaniku-powrocie zasilania się uruchamiał, a wyłączasz już z poziomu DSM jak zakończysz zadanie, albo ręcznie (co tam potrzebujesz).

A dokładniej, jak zadanie się zakończy, Synek się wyłączy i prąd (zasilanie) cały czas jest, ale wtedy IMHO bezpiecznie robisz w aplikacji od smart gniazdka OFF-ON i Synek wstaje :)
stanley99
Zawsze On-Line

Post autor: stanley99 »

Witam
I przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie i pomysły, które pomogły rozwiązać problem. Znaczy się jestem jeszcze w trakcie testów, jednak jedno z podpowiedzianych rozwiązań zapowiada się obiecująco.

Na pierwszy ogień poszedł pomysł @SnejX, wydawał mi się łatwy w realizacji. Akurat mam w pobliżu swojego Synka listwę zasilającą z wifi, a w aplikacji mogę tworzyć harmonogram wyłączający/włączający gniazdko co miesiąc, w konkretnym dniu, np. 1-szego. Niestety po szybkich testach okazało się, że po zaniku/powrocie zasilania Synek owszem ładnie wstaje, ale pod warunkiem, że był wcześniej włączony. Jeżeli był wyłączony (standby) już się nie podnosi. W dodatku nie reaguje już na WOL, co zdaje się jest typowe. Kiedyś miałem blaszaka i pamiętam, że po zaniku też nie można było go włączyć przez WOL. Nie wiem jak jest w innych Synkach, w każdym razie mój DS214play tak się zachowuje.
Oczywiście w DSM odpowiednia opcja “wstawania” po zaniku zasilania zaznaczona.

Zająłem się zatem propozycją @wlodekh - budzenia przez WOL z routera. Oczywiście u Synology nie może być wszystko takie proste, w każdym urządzeniu jest inaczej. Ale od czego mamy AI ;-) Przepytałem, potestowałem (wiadomo, AI potrafią nieźle halucynować ;-)) i w RT2600 /SRM 1.3 polecenie wysyłania “magicznych pakietow” jest takie (RT6600 pewnie też):

ether-wake -i eth1 00:11:22:33:44:55
Ważne, aby podstawić właściwy nr interfejsu, do którego jest podłączony NAS (u mnie eth1), oraz rzecz jasna wklepać właściwy adres MAC.
Następnie dodajemy zadanie przez wpis do pliku crontab. Najpierw po zalogowaniu:

sudo -i
Edytujemy plik:

vi /etc/crontab
i dopisujemy linijkę:

0 7 1 * * root ether-wake -i eth1 00:11:22:33:44:55
Instrukcje obsługi bardzo intuicyjnego edytora vi ;-) są bez trudu dostępne w necie. W skrócie: a - wejście w tryb edycji, ESC - wyjście z edycji, :wq - zapisanie pliku i wyjście z vi.
Robiłem restarty routera, wpis przetrwał. Nie wiem jak będzie po aktualizacji SRM.
Swoją drogą szkoda, że w GUI SRM w opcji WOL nie ma opcji dodania harmonogramu.
Przy okazji dopisałem sobie w routerze zadanie cyklicznego wykonywania skryptu sprawdzającego (co miesiąc) zużycie pamięci eMMc, o którym pisałem w tym poście:
viewtopic.php?p=25950#p25950

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i pomysły. Prawdę rzekłszy nie pomyślałem o zdalnym/zewnętrznym uruchamianiu NAS. Aczkolwiek już dawno widziałem na Ali takie cusie:
https://pl.aliexpress.com/item/1005008046208343.html
;-)
Pozdrawiam

P.S. Z kolei w DSM (gdyby ktoś chciał budzić inne urzadzania za pomocą NAS) komenda budzenia przez WOL wygląda tak:

synonet --wake 00:11:22:22:44:55 eth0
Z tym, że w NAS-ach jest o tyle prościej, że wykonywanie komendy można łatwo dodać przez GUI, w Harmonogramie zadań.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Disk Station Manager / DSM”