Synology Photos - link publiczny

ODPOWIEDZ
Esc
Początkujący

Synology Photos - link publiczny

Post autor: Esc »

Mam taki problem - chcialbym udostepnic zdjecia do wgladu dwom grupom osob, przy czym nie chce aby zdjecia przeznaczone dla jednej grupy widzieli uzytkownicy z drugiej. W tym celu tworze katalog1 a w nim podkatalogi i daje udostepnij Publicznie - kazda osoba z dostepem moze wyswietlic. Nastepnie tworze drugi katalog2 i w nim podkatalogi i rowniez daje udostepnij Publicznie - kazda osoba z dostepem moze wyswietlic. Bylo by to idealne tylko problem jest taki ze jest to praktycznie taki sam link - i osoby z jednej grupy widza zdjecia innej grupy. Dla przykladu przy udostepnianiu plikow takie kwiatki nie wystepuja tworza sie zupelnie inaczej wygladajace linki i jest udostepnione to co chce.
Nie chce tez tworzyc uzytkownikow tylko do pokazania im zawartosci. Czy ktos ma pomysl jak takie cos osiągnąć ?
Awatar użytkownika
michau
Godfather

Re: Synology Photos - link publiczny

Post autor: michau »

Tworzysz fizyczne foldery na serwerze czy Album w Synology Photos i go udostępniasz?
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Esc
Początkujący

Praktycznie wszystko co próbowałem to w Synology Photos, więc i w nim próbowałem tworzyć albumy i je udostępniać.
Awatar użytkownika
michau
Godfather

U mnie przy dwóch różnych Albumach pojawiają się 2 różne linki po udostępnieniu.
NAS:
Esc
Początkujący

Wariant 1.
Zaznaczam do udostępnienia Katalog (Pilka) w którym są podkatalogi - generuje mi się link
https://xx.xx.xx.xx:5001?launchApp=SYNO ... /folder/10
S_Link1.png

Następnie wybieram Katalog2 (Balet) w którym są podkatalogi - i również wybieram udostępnianie publiczne - generuje mi się "niby" 2 link
https://xx.xx.xx.xx:5001?launchApp=SYNO ... /folder/18
S_Link2.png
jak widać różnica jest tylko w numerze folderu ale co gorsza - każdy link otwiera wszyskie foldery.

Kiedy otworzymy taki link dostajemy przeglądarkę nie tylko tego co dla danego linku udostępnialiśmy a dostajemy wszystkie udostępnione katalogi całego serwera Synology. W poniższym przykładzie link utworzony był tylko dla piłki zatem nie powinien pojawiać się w ogóle katalog baletu.
S_Przegladarka1.jpg

Wariant 2.
Zaznaczam do udostępnienia nie Katalog tylko same pliki zdjęć - i generuje mi się link -
https://xx.xx.xx.xx:5001/mo/sharing/9B4Wfsev6
S_Link3.png

i za każdym razem kiedy generujemy link do samych plików zdjęć link jest inny - więc tu generator działa poprawnie.

S_Przegladarka2.jpg

Problem jest taki ze o ile wariant 2 działa (separuje) to za każdym razem trzeba generować nowy link do kolejnejnego wydarzenia. A użytkownicy mogą oglądać zdjęcia tylko z tego konkretnego wydarzenia. Pomijając już fakt ze nie znalazłem żadnego narzędzia żeby można było jakiś opis danej galerii dodać. Natomiast wariant 1 który mnie interesuje byłby idealny (użytkownik dostaje jeden link i może się przemieszczać pomiędzy galeriami, które w jakiś sposób możemy opisać nazwa) gdyby nie to ze pokazuje absolutnie wszyskie udostępnione foldery wszystkim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
michau
Godfather

Możesz utworzyć jeden Album i tam dodawać nowe zdjęcia jeżeli użytkownicy się nie zmieniają
NAS:
Esc
Początkujący

Tak się nie da. Album z jednego wydarzenia to kolo 100-200 zdjec. Odbiorcy maja dostac mozliwosc latwego przegladania ale nie sa uzytkownikami Synology - dlatego mieli by dostac publiczny link do przegladania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Photo Station / Moments / Synology Photos”