Problem z udostępnionymi plikami w otoczeniu sieciowym.

ODPOWIEDZ
reyfar956
Początkujący

Problem z udostępnionymi plikami w otoczeniu sieciowym.

Post autor: reyfar956 »

Chodzi o to że zainstalowałem Windowsa 10 na swoim komputerze bo do tej pory używałem Windowsa 7 i jak zainstalowałem dziesiątkę to nie mogę wejść w otoczeniu sieciowym na mojego Synology DS211j i korzystać z udostępnionych tam plików tak jak to robiłem jak miałem Windowsa 7. Niby zrobiłem aktualizacje do softu 6.2 ale dalej nic.
Jak wchodzę w otoczeniu sieciowym na DS211j to automatycznie włącza mi się przeglądarka z opcją logowania do ustawień, nie wiem czemu.

A druga sprawa po aktualizacji softu musze wchodzić w ustawienia w przeglądarce podając adres ip i port 5000, trochę to denerwujące że muszę wpisywać port. Nie da się jakoś to zmienić tak jak było dawniej że wystarczyło podać tylko adres ip w przeglądarce żeby wejść w ustawienia?
wlodekh
Wtajemniczony

Re: Problem z udostępnionymi plikami w otoczeniu sieciowym.

Post autor: wlodekh »

reyfar956 pisze: pn lip 14, 2025 1:15 pm A druga sprawa po aktualizacji softu musze wchodzić w ustawienia w przeglądarce podając adres ip i port 5000, trochę to denerwujące że muszę wpisywać port. Nie da się jakoś to zmienić tak jak było dawniej że wystarczyło podać tylko adres ip w przeglądarce żeby wejść w ustawienia?
A co masz wpisane w Synology w: Panel sterowania > Portal logowania > Niestandardowa domena?
Zamiast IP można dodać sobie w komupterze wpis w pliku hosts (lokalizacja na Windows 10: %SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts):
wewnętrzny_adres_ip_serwera nazwa_z_Niestandardowa_domena
czyli np.
192.168.1.102 mojNAS
Wtedy w przeglądarce zamiast IP wpisujesz nazwę i już.

PS.
Nie jest bezpiecznie zostawić standardowy port 5000, lepiej zmienić go na jakiś inny.
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs
reyfar956
Początkujący

Post autor: reyfar956 »

u mnie jest to w: Panel sterowania - Sieć - zakładka Ustawienia DMS

Mam coś takiego:
sieć, ustawienia DMS.jpg

Próbowałem zmienić port na 21 ale wyskoczył mi błąd że jest to już port zarezerwowany do użytku systemowego, jaki port tam wpisać?
Port HTTPS też zmienić?

Włączyć domenę niestandardową?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wlodekh
Wtajemniczony

Post autor: wlodekh »

Tak, włącz domenę niestandardową i wpisz własną nazwę, której możesz używać w adresie przeglądarki po warunkiem dodania linii do pliku hosts. Port możesz wpisać dowolny, który jest wolny, polecam jakiś powyżej 5000, a HTTPS o jeden wyższy. I nie upubliczniaj ich. Jeżeli używasz DDNS to pamiętaj również o zmianie portów w Panel sterowania > Dostęp zewnętrzny >Zaawansowane. No i oczywiście przekierowanie na routerze. Jak masz QuickConnect lub VPN to nic nie musisz robić. W zaporze porty same powinny się przestawić.
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs
stanley99
Zawsze On-Line

Post autor: stanley99 »

reyfar956 pisze: pn lip 14, 2025 1:15 pm Chodzi o to że zainstalowałem Windowsa 10 na swoim komputerze bo do tej pory używałem Windowsa 7 i jak zainstalowałem dziesiątkę to nie mogę wejść w otoczeniu sieciowym na mojego Synology DS211j i korzystać z udostępnionych tam plików tak jak to robiłem jak miałem Windowsa 7. Niby zrobiłem aktualizacje do softu 6.2 ale dalej nic.
A ustawienia SMB (protkół minimalny, maksymalny) jakie masz w:
Panel Sterowania>Usługi plików>zakładka SMB/AFS/NFS>przycisk Ustawienia zaawansowane ?
Kiedyś miałem problem w Win10 z dostępem do dysków zamapowanych z NAS. Zobacz ten topic:
viewtopic.php?t=3589&start=10
wlodekh pisze: pn lip 14, 2025 1:36 pm PS.
Nie jest bezpiecznie zostawić standardowy port 5000, lepiej zmienić go na jakiś inny.
Jeżeli Synek nie jest wystawiony "na zewnątrz" przez przekierwanie portów (a już zwłaszcza na tym samym domyślnym dla DSM czyli 5000->5000),
uważam zagrożenie jest niewielkie. Ktoś musiałby się nieźle włamać do sieci lokalnej. Ale zmienić oczywiście nie zaszkodzi, np. na jakiś powyżej 8000.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DSM 6.x”