DS215j uszkodzony dysk

ODPOWIEDZ
belowasy
Początkujący

DS215j uszkodzony dysk

Post autor: belowasy »

Witam, nie umiem ogarnąć takiej sytuacji: padł jeden z dwóch dysków pracujących w RAID 1, mają około 10 lat, dyski to 2x WD Red 3TB, na jednego już pewnie przyszedł czas, pokazuje dysk uszkodzony stan krytyczny, pula pamięci zagrożona, na dyskach są zdjęcia i backup z telefonów, zakupiłem taki sam dysk u chińczyka, nowy niby oryginalny ten sam model, różnica jest w wersji softu, niestety serwer go nie widzi, po podłączeniu do PC działa, ma 0 uruchomień i 0 przepracowanych godzin. To kupiłem inny WD Red Plus 4TB na Amazonie i ta sama sytuacja, serwer go nie widzi, na PC działa, różnica jest taka, że jak go wkładam do serwera jako jedyny dysk to można na nim zainstalować system Synology (tego od chińczyka nie znajduje) po instalacji są widoczne dwa dyski, nowy jako ten z systemem i stary (ten sprawny i ten uszkodzony) ale jako niezainicjowany, ale tak naprawdę problem mam w tym, że jak wkładam stary dysk i nowy i startuje ze starego to tego nowego serwer nie widzi obojętnie czy startuje ze sprawnego czy z uszkodzonego, a jak wkładam te stare pojedynczo to obydwa pokazuje że są sprawne i uruchamiają system. Wiem, że trochę namieszałem ale próbowałem tylu kombinacji, że już nie mam pomysłu, przekładałem dyski w kieszeniach podłączałem razem, osobno i na przemian i już myślę o nowym urządzeniu 😀
A i jeszcze dodam, że system to DSM 7.1.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele serii J”