SRM 1.3.1-9346 Update 13
-
- Zawsze On-Line
Re: SRM 1.3.1-9346 Update 13
Publiczny jest IMO najlepszy, masz niejako "bezpośredni" dostęp z zewnątrz do swojego routera, bez niczyjej łaski, możliwość przekierowań portów, itp.
Reszta, te Tailscale itp. to jednak protezy, jesteś zależny od dostawcy tej usługi itd.
Pytanie czy będziesz chciał/potrzebował dopłacać te 10zł, czy wolisz pokombinować - tu już musisz odpowiedzieć sobie sam.
Reszta, te Tailscale itp. to jednak protezy, jesteś zależny od dostawcy tej usługi itd.
Pytanie czy będziesz chciał/potrzebował dopłacać te 10zł, czy wolisz pokombinować - tu już musisz odpowiedzieć sobie sam.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
-
- Trochę Wie
No to mnie nieźle wk... Z przed-Netią, lokalną firmą Punkt z Opola, która potem dała się wykupić, istniała dłuższy czas jako Internetia (nadal z siedzibą w Opolu), dopóki całkiem nie została wchłonięta, jestem od 1998 r. z krótką przerwą. Kilka lat temu od zorientowanej osoby technicznej dowiedziałm się, że stałego publicznego adresu IP nie ma w ofercie, ale jest w praktyce i mógłby się zmienić tylko przy jakiejś reorganizacji sieci, czyli być może nigdy, bo do tego czasu nic takiego się nie zdarzyło. Przez kilka lat bazowałem na tym, a teraz od kilku dni się wk... i szukam przyczyny. Już niemal w miejce RT2600ac kupiłem nowego Asusa (miałem to zrobić, jak uzyskam odpowiedź nt. drobnego szczegółu upatrzonego modelu) i w końcu sam doszedłem do tego, o czym przed chwilą tu przeczytałem. Czyli to nie ja jestem do bani, jeszcze
I to wszystko bez żadnego ostrzeżenia. Szkoda, bo w czerwcu przedłużyłem umowę. Ale pod tym względem pamiętliwy jestem, a nie lubię jak się mnie ignoruje, bom przywiązany umową, mszczę się przy nabliższej okazji.

-
- Zawsze On-Line
@jarol: pytanie zasadnicze co masz w umowie/regulaminach? Bo jak się doczytałem w regulaminie swojego NJU, w ramach usługi dostarczają mi tylko "zmienny adres IP". Ale już nie precyzują, czy ma być publiczny czy prywatny. Zatem w każdej chwili mogą zmienić na CG-NAT czy coś podobnego i jedyne co będę mógł zrobić w proteście to zrezygnować z dostawcy (akurat w NJU nie ma cyrografów, można podziękować w każdej chwili).
Tak w ogóle chyba odbiegliśmy od tematu aktualizacji SRM, ewentualnych bugów itd. Bo to, że ten czy inny dostawca nie daje/przestał dawać publiczne IP błędem Synology raczej nie jest
Tak w ogóle chyba odbiegliśmy od tematu aktualizacji SRM, ewentualnych bugów itd. Bo to, że ten czy inny dostawca nie daje/przestał dawać publiczne IP błędem Synology raczej nie jest

RT2600ac
RT2600ac
-
- Trochę Wie
Nie zmusisz mnie do studiowania regulaminów i cenników Netii, nie takim argumentem
Jak zawarłem umowę lata temu, tak jest tylko przedłużana co 2 lata, zmieniają się nazwy promocji. Obecnie wszyscy operatorzy przestawiają się na usługi dla durni: zobacz cenę, zobacz główne parametry i niczym się nie przejmuj, tylko podaj numer telefonu, my zadzwonimy , zbajerujemy cię i podpisuj umowę, my ci potem jakoś te regulaminy udostępnimy w takiej ilości, że i tak nie będzie ci się chciało ich czytać (o zrozumnieniu nie wspominając), ważne, że umowa będzie podpisana. Nawet kiedyś, jak ogólnie nowy klient PRZED skorzystaniem z oferty mógł poczytać regulamin konktretnej promocji, z której korzystał, to dla obecnych klientów były inne promocje, których regulaminy były nie do znalezienia na stronie www (chyba że ktoś sznał nazwę promocji, czasem efekt dawało googlowanie po tej nazwie). Dlatego już od dawna tylko przedłużam umowę nie wgłębiając sie w szczegóły - za to nagrywam rozmowy z konsultantami i zawsze do rozmowy jestem przygotowany, pytam o wszystko, czym mogą mnie zaskoczyć, a konsultant o tym sam od siebie nie informuje.
Dlatego mocno trzymam się (bo dopytywałem o szczegóły i solidnie zapamiętałem) tego, co usłyszałem kilka lat temu: JEST stały publiczny adres IP w (Inter)Netii, bez żadnych starań, z urzędu dostają wszyscy, NIE ma zapewnienia tego w dokumentach, to "upominek" od operatora, więc nie można tego zamówić (czerwona lampka: kiedyś się skończy) i istnieje minimalna szansa na to, że ten konkrretny numer IP, który mam przypisany obecnie, zmieni się na inny. Swój znałem na pamięć (po kilkunastu wklepaniach), posługiwałem się nim czasem, jak miałem problemy z posłużeniem się adresem DDNS.
Obecnie Netia nie uprzedzając nigdzie nikogo zrobiła woltę i odcięła nas wszystkich z dnia na dzień od publiczności adresu IP i jednicześnie go zmieniła na inny. Dla mnie to powód, żeby przed końcem okresu zastrzeżonego rozejrzeć się za podobną usługą w podobnej cenie lub czymś mocniejszym u innnego operatora, pomarudzić w ramach targowania się i zmienić operatora, a w wypowiedzeniu umowy napisać o powodzie wypowiedzenia - to jedyny sposób, żeby operator dowiedział się, jak jestem na niego wk...
Pred chwilą skończyłem zamawianie za 10 zł (nawet nie spytałem, czy to cena netto) STAŁEGO adresu IP. Panienka z pierwszej linii nie miała pojęcia co oznacza określenie PUBLICZNY adres IP, podobnie dziewczyna z działu technicznego (bo ta pierwsza skapitulowała, jak chciałem z niej wymusić, że stały adres będzie również publiczny, routowalny, nie będzie schowany za CGNAT-em) posługiwała siępojęciem STAŁY adres IP, a jak pytałem, czy będzie PUBLICZNY, to chyba mnie nie zrozumiała, ale przynajmniej potwierdziła, że będzie umożliwiał połączenie się z zewnątrz z usługami udostępnianymi w mojej sieci w domu. Ma się stać do 48 godzin, a najprawdopodobniej dziś po południu.
A od tematu SRM nie odbiegliśmy za bardzo, bo chyba u niektórych z nas moment aktualizacji do update 13 zbiegł się ze zmianą dokonaną w Netii, dlatego sądzili, że to update popsuł im router.

Dlatego mocno trzymam się (bo dopytywałem o szczegóły i solidnie zapamiętałem) tego, co usłyszałem kilka lat temu: JEST stały publiczny adres IP w (Inter)Netii, bez żadnych starań, z urzędu dostają wszyscy, NIE ma zapewnienia tego w dokumentach, to "upominek" od operatora, więc nie można tego zamówić (czerwona lampka: kiedyś się skończy) i istnieje minimalna szansa na to, że ten konkrretny numer IP, który mam przypisany obecnie, zmieni się na inny. Swój znałem na pamięć (po kilkunastu wklepaniach), posługiwałem się nim czasem, jak miałem problemy z posłużeniem się adresem DDNS.
Obecnie Netia nie uprzedzając nigdzie nikogo zrobiła woltę i odcięła nas wszystkich z dnia na dzień od publiczności adresu IP i jednicześnie go zmieniła na inny. Dla mnie to powód, żeby przed końcem okresu zastrzeżonego rozejrzeć się za podobną usługą w podobnej cenie lub czymś mocniejszym u innnego operatora, pomarudzić w ramach targowania się i zmienić operatora, a w wypowiedzeniu umowy napisać o powodzie wypowiedzenia - to jedyny sposób, żeby operator dowiedział się, jak jestem na niego wk...
Pred chwilą skończyłem zamawianie za 10 zł (nawet nie spytałem, czy to cena netto) STAŁEGO adresu IP. Panienka z pierwszej linii nie miała pojęcia co oznacza określenie PUBLICZNY adres IP, podobnie dziewczyna z działu technicznego (bo ta pierwsza skapitulowała, jak chciałem z niej wymusić, że stały adres będzie również publiczny, routowalny, nie będzie schowany za CGNAT-em) posługiwała siępojęciem STAŁY adres IP, a jak pytałem, czy będzie PUBLICZNY, to chyba mnie nie zrozumiała, ale przynajmniej potwierdziła, że będzie umożliwiał połączenie się z zewnątrz z usługami udostępnianymi w mojej sieci w domu. Ma się stać do 48 godzin, a najprawdopodobniej dziś po południu.
A od tematu SRM nie odbiegliśmy za bardzo, bo chyba u niektórych z nas moment aktualizacji do update 13 zbiegł się ze zmianą dokonaną w Netii, dlatego sądzili, że to update popsuł im router.
-
- Trochę Wie
A NJU w ogóle ma adres publiczny? W Polsat Box (umowa jeszcze z dawnym CP) mam umowę na internet mobilny i tam bez problemów, samodzielnie mogę zamówić lub zrezygnować z usługi adresu publicznego za 6,15 zł brutto albo "statycznego" publicznego numeru IP za 18,45 zł brutto.stanley99 pisze: ↑ndz mar 23, 2025 11:09 pm @jarol: pytanie zasadnicze co masz w umowie/regulaminach? Bo jak się doczytałem w regulaminie swojego NJU, w ramach usługi dostarczają mi tylko "zmienny adres IP". Ale już nie precyzują, czy ma być publiczny czy prywatny. Zatem w każdej chwili mogą zmienić na CG-NAT czy coś podobnego i jedyne co będę mógł zrobić w proteście to zrezygnować z dostawcy (akurat w NJU nie ma cyrografów, można podziękować w każdej chwili).
-
- Trochę Wie
To jeszcze dołożę: w Netii okresy zastrzeżone kumulują się, podpisanie nowego aneksu w trakcie obowiązywania poprzedniego nie skraca tego okresu, na aneksie nie ma konkretnej daty jego obowiązywania a nawet samego poczatku czy końca tego okresu, a ostatni aneks (potwierdzenie zawarcia umowy przez telefon) w ogóle nie zawiera żadnej daty, nawet daty jego zawarcia (!). Ciekawe, czy dobry prawnik byłby w stanie wyłgać mnie z tej umowy już teraz (nie żebym zamierzał się na to porwać).
-
- Stały Bywalec
W moim przypadku w SRM po aktualizacji nic się nie przestawiło. Mam net mobilny z Orange, z publicznym stałym IP, router z SIM ustawiony w trybie bridge.
DS1513+
DSM 7.1.1
4GB RAM
5x 3TB WD RED WD30EFRX RAID 5 btrfs
DS1819+
DSM 7.2
32GB RAM ECC Kingston (2x KSM24SED8/16ME)
4x 8TB Seagate IronWolf ST8000VN004 RAID 6 btrfs
2x Seagate IronWolf 525 SSD M.2 1TB RW cache RAID 1 + E10M20T1
RT6600ax
RT2600ac - elektroodpad
DSM 7.1.1
4GB RAM
5x 3TB WD RED WD30EFRX RAID 5 btrfs
DS1819+
DSM 7.2
32GB RAM ECC Kingston (2x KSM24SED8/16ME)
4x 8TB Seagate IronWolf ST8000VN004 RAID 6 btrfs
2x Seagate IronWolf 525 SSD M.2 1TB RW cache RAID 1 + E10M20T1
RT6600ax
RT2600ac - elektroodpad
-
- Zawsze On-Line
Nie zamierzam Ciebie do niczego zmuszać
Tak, w NJU Światłowód jest IP publiczny, zmienny (póki co publiczny, odpukać). Jak chyba w całym Orange Światłowód, bo NJU Ś. pod względem technicznym to jest to samo, wszak to submarka Pomarańczowych. Podkreślam, chodzi o usługę światłowodową, nie GSM !
Co do IP jeszcze taka ciekawostka - ponieważ usługa w miarę świeża i nie tak powszechna jak “duży” Orange, ciężko było się dowiedzieć jak jest naprawdę. O regulaminie już pisałem (nawiasem, dla mnie zapis trochę kuriozalny, bo przecież wiadomo, że klient musi dostać jakiś IP, może być stały, może zmienny, pytanie tylko z jakiej puli: publicznych czy prywatnych). Infolinia wręcz twierdziła, że adres jest prywatny, prawdopodobnie myląc z usługą mobilną NJU, gdzie rzeczywiście publicznego nie ma. Z kolei w “internetach” na forach pisano, że powinno być jak w Orange Światłowód, czyli zmienny publiczny…
Ostatecznie postanowiłem przekonać się sam, ryzykując co najwyżej utratę 50zł opłaty instalacyjnej oraz koszty odsyłki sprzętu (i trochę straconego czasu). I mogę potwierdzić osobiście, że adres jest publiczny. Z zastrzeżeniem tego co wspominałem już o zapisach w regulaminie, czyli IMO żadnej gwarancji, że tak będzie zawsze.
A tak już zupełnie OT - w ogóle NJU się u mnie wziął stąd, że w związku z przeprowadzką byłem zmuszony do zmiany dostawcy, u którego notabene też od lat miałem publiczny zmienny. Cena i parametry usługi mi pasowały, a także brak cyrografów.
No tak, przy tej okazji należałoby wspomnieć, że 14.03 (przyjmuję datę założenia tego topicu) były także imieniny Jakuba i Matyldy oraz Dzień Liczby Pi, Biały Dzień, Międzynarodowy Dzień Sprzeciwu Wobec Tam, Dzień Motyli, Międzynarodowy Dzień Działań na rzecz Rzek

Sorry, a tak poważniej uważam są inne bardziej dedykowane miejsca gdzie można szerzej podzielić się doświadczeniami o dostawcach, zapytać, odpowiedzieć (jeśli ktoś ma ochotę), ponarzekać, pochwalić,, itd. O Netii np. tutaj:
https://forum.satkurier.pl/topic/9647-n ... %C3%B3lna/
O NJU Światłowód też coś już jest, autor nawet dobrze mi znajomy

https://forum.satkurier.pl/topic/59244- ... %C3%B3lna/
EDIT:
właśnie ludzie coś dyskutują o zmianach na CG-NAT. Nie wgryzałem się bliżej.O Netii np. tutaj:
https://forum.satkurier.pl/topic/9647-n ... %C3%B3lna/
RT2600ac
RT2600ac
-
- Zawsze On-Line
Witam,
Zauważyłem, że na 2,4GHz przestawia na Auto za każdym restartem routera, a nie jednorazowo po tej aktualizacji SRM (być może problem istniał wcześniej). Założyłem osobny topic:
viewtopic.php?t=4544
RT2600ac
RT2600ac