Kopia folderu współdzielonego z zawartością od Synolody Drive

ODPOWIEDZ
Szaquak
Początkujący

Kopia folderu współdzielonego z zawartością od Synolody Drive

Post autor: Szaquak »

Witam,

Historia długa, ale postaram się krótko.
Potrzebuję zrobić pełen backup folderu "Backup" w którym trzymam pliki z komputera, skopiowane za pomocą Synology Drive Client. Mając na myśli pełen backup myślę tu także o poprzednich wersjach plików, na których mi bardzo zależy a których normalnie nie widać w katalogu.
Czy Hyper Backup zrobi kopie zapasową na której mi zależy ?

Teraz -Po co ?
Otóż niechcący instalując nowy dysk dołączyłem go do wolumenu 1, a nie chciałem. Jak już się dowiedziałem niestety nie da się zmniejszyć macierzy o jeden dysk. Muszę więc usunąć wolumen i stworzyć go na nowo.
Przeniosłem już inne katalogi na drugi wolumen, poprzez edycję folderu współdzielonego i zmianę jego miejsca na volumen2, został folder o którym mowa w pytaniu...
Bo rozumiem, że jeślibym zrobił z nim tak samo jak z innymi współdzielonymi folderami, to przeniesie się on, ale bez poprzednich wersji plików tak ?
Potrzebuję Hyper Backup, czy może jakaś ina metoda ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Synology DS819+ oraz DX517
wlodekh
Wtajemniczony

Re: Kopia folderu współdzielonego z zawartością od Synolody Drive

Post autor: wlodekh »

Szaquak pisze: sob mar 29, 2025 12:38 pm Bo rozumiem, że jeślibym zrobił z nim tak samo jak z innymi współdzielonymi folderami, to przeniesie się on, ale bez poprzednich wersji plików tak ?
Tak na 80% to przeniesienie powinno zawierać wszystkie wersje plików, żeby się upewnić trzeba by zrobić jakiś test. A nie myślałeś na przyszłość o Active Backup for Business? Do robienia kopii z komputera to narzędzie wydaje się bardziej zasadne.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs | 2x NVMe Intel Optane 16GB read SSD cache
Szaquak
Początkujący

Niestety próby na wszelkie sposoby nie skończyły się niepowodzeniem. Podobnie poszukiwania odpowiedzi na sieci. Jeśli da się przenieść poprzednie wersje plików to albo jakimś clone trickiem albo jest to tak nieintuicyjne i zaszyte, że się poddałem. Przekopiowałem wersje ostatnie a przed przeniesieniem odzyskałem kilka poprzednich wersji na których mi zależało i tyle.

Co do Active Backup for Business to lipa bo on robi kopie tylko całych dysków, więc to rozwiązanie mnie nie urządza.
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza

Post autor: SnejX »

zadaj pytanie do pomocy technicznej Synology
R70
Uczeń Mistrza

Post autor: R70 »

A backup (HB) aplikacji Driver razem z folderami ? Powinien załatwić temat bo to Driver obsługuje bazę wersjonowania.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1821+,DS1819+,DS224+,DS916+,DS710+,DS119j, DS120j, DX213, DX513, DX517
RT6600ax,RT2600ac,MR2200ac
Szaquak
Początkujący

Też myślałem że powinien, ale niestety przeniósł do kopii tylko podstawowe wersje plików bez ich wcześniejszych wersji.
Ju i tak po ptokach. Poddałem się i myślę że to się po prostu nie da. Poprzednie wersje są jak pliki widmo.
R70
Uczeń Mistrza

Post autor: R70 »

No to zapytanie do pomocy - musi być jakiś sposób na zabezpieczenie wersji plików. Jeśli HB tego nie robi to coś producent nawalił
Pozdrawiam,
Paweł
DS1821+,DS1819+,DS224+,DS916+,DS710+,DS119j, DS120j, DX213, DX513, DX517
RT6600ax,RT2600ac,MR2200ac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Active Backup for Business / Hyper Backup / BeeDrive”