Witam, zdalne uruchamianie programu.

ODPOWIEDZ
gonzo
Początkujący

Witam, zdalne uruchamianie programu.

Post autor: gonzo »

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem, aktualnie mam DS124 i chciałbym uruchomić na nim programy które czasem potrzebuję uruchomić zdalnie, aby np. wystawić fakturę. Czy w ogóle jest taka opcja? Czy ustawienie połączenia VPN rozwiąże ten problem?
wlodekh
Wtajemniczony

Re: Witam, zdalne uruchamianie programu.

Post autor: wlodekh »

Czy ten program masz zainstalowany na DS124? Czy w Dockerze (Container Manager)? Czy ten program można obsługiwać przez przeglądarkę? Jeśli to nie tajemnica to może podaj jego nazwę.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs | 2x NVMe Intel Optane 16GB read SSD cache
gonzo
Początkujący

Program jest zainstalowany na DS124 i w sieci lokalnej działa bez problemu. Program to skład opału. Czy nie można np. zmapować dysku i wtedy działać na programie - będzie to robione sporadycznie jednak czasem potrzeba.
wlodekh
Wtajemniczony

Post autor: wlodekh »

Tak, można zmapować katalog będąc poza siecią domową, warunki to zewnętrzny adres IP (sprawa kluczowa!), przekierowanie odpowiedniego portu na routerze lub bezpieczniej VPN. Sprawdź czy na Twoim routerze można uruchomić VPN, jeśli nie to możesz użyć samego NAS. Sam program przy słabszym łączu może nieco mulić.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs | 2x NVMe Intel Optane 16GB read SSD cache
gonzo
Początkujący

Router jest Huawei B315-22 od Polsatu, niestety adresu zewnętrznego nie mam aktualnie, a na routerze nie ma VPN. Czy nie wystarczy np. VPN lub WebDAV serwer i przekierowanie portów na routerze, próbowałem jednak to też nie działa, chyba, chyba, że jednak coś źle robię. Czyli pozostaje publiczny adres IP?
stanley99
Zawsze On-Line

Post autor: stanley99 »

Jeżeli nie masz publicznego adresu IP, żadne przekierowania portów na routerze nie zadziałają. Możesz jedynie posiłkować się rozwiązaniami typu Tailscale. Akurat było niedawno w innym wątku. Zobacz:
viewtopic.php?p=25512#p25512
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj się”