Odtwarzacz do plików wideo.

lukaszprobierz
Amator

Re: Odtwarzacz do plików wideo.

Post autor: lukaszprobierz »

Dobra, poradziłem sobie w ten sposób, że za emby zapłaciłem i śmiga mi wszystko i wszędzie pięknie i ładnie to wygląda. Dziękuje za pomoc
Asmyk
Początkujący

Post autor: Asmyk »

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie dotyczące Jellyfin lub innej. Mam DS220+ i do tej pory korzystałem oraz udostępniałem swoje prywatne nagrania wideo rodzicom za pomocą aplikacji mobilnej DS video. Jeśli uaktualnię system i będą zmuszony (jak i moi starsi rodzice) do korzystania z innej alternatywnej aplikacji to logowanie oczywiście poza moim domem będzie równie proste jak do DS video. Jeśli nie to jaki sposób dla słabo wtajemniczonych proponujecie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
wlodekh
Wtajemniczony

Post autor: wlodekh »

Tak, logowanie poza domem, jeśli do tej pory Ci działało z DS Video, będzie takie samo w Jellyfin lub Emby, wystarczy przekierować inny port w routerze, albo w tych aplikacjach ustawić na ten wcześniej przekierowany. Twoi bliscy niestety będą musieli się przyzwyczaić do nieco innego interfejsu, ale zaletą Emby jest lepsza/łatwiejsza konfiguracja uprawnień dla użytkowników. Osobiście jestem bardzo zadowolony z przesiadki na Emby.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs | 2x NVMe Intel Optane 16GB read SSD cache
Asmyk
Początkujący

Chciałbym się jeszcze raz upewnić czyli tak jak dotychczas bez stałego publicznego ip będę miał dostęp do moich zasobów? Próbowałem logować się w Jellyfin za pomocą DDNS, przekierowałem porty w routerze i niezmiennie wyświetla się "Nie można nawiązać połączenia. Sprawdź nazwę hosta i połączenie sieciowe." Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie.
stanley99
Zawsze On-Line

Post autor: stanley99 »

Asmyk pisze: czw lut 27, 2025 7:43 pm Chciałbym się jeszcze raz upewnić czyli tak jak dotychczas bez stałego publicznego ip będę miał dostęp do moich zasobów?
A masz w ogóle publiczny IP? Nieważne stały czy zmienny, ale czy jest publiczny? Czy nie wiesz?
Bez publicznego IP przekierowania na routerze nie mają sensu, nie będą działały.

EDIT
P.S. A czy w DS Video nie korzystałeś przypadkiem z dostępu przez QuickConnect? Jeśli tak, dostęp z "zewnątrz" do Twojego NAS mógł działać nawet jeśli nie masz publicznego IP. Ale QuickConnect działa tylko dla pewnych "własnych" usług Synology, m.in. właśnie DS Video, DS Audio, czy dostępu do DSM.
W przypadku usług, aplikacji "firm trzecich" nie można skorzystać z QC. Przy braku publicznego IP można próbować rozwiazań typu Tailscale, jednak z moich co prawda skromnych doświadczeń nie hula to zbyt żwawo.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Asmyk
Początkujący

Nie nie posiadam publicznego ip wiem o tym dlatego zadaję to pytanie. Zakupiłem DS między innymi z tego właśnie powodu, że nie było koniecznością jego posiadanie a obsługa była dla mnie do ogarnięcia. Widzę niestety, że Synology nie chce przynajmniej w tym przypadku iść w kierunku stosowania rozwiązań, dla których duża część użytkowników zakupiła ich sprzęt.
Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi, ponieważ czytając inne posty na forum nie wynikało z nich jasno (przynajmniej dla mnie), że taki publiczny ip jest koniecznością.
P.S. Myślałem jakiś czas temu o zakupie routera MikroTik i uruchomieniu na nim ZeroTier. Rozmyśliłem się ze względu na kolejną inwestycję ale być może wrócę do tego pomysłu ponieważ nie mogę w nieskończoność odkładać aktualizacji. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam.
stanley99
Zawsze On-Line

Post autor: stanley99 »

Spróbuj może na razie tego Tailscale, powinieneś móc zainstalować na Synku z Centrum Pakietów. Trzeba będzie też instalować na każdym sprzęcie, z którego będziesz chciał mieć dostęp "z zewnątrz" do Synka. Może spełni Twoje oczekiwania / wymagania. Poszukaj na forum, było parę razy wspominane, poczytaj trochę o co w tym z grubsza chodzi. Masz też to:
https://www.youtube.com/watch?v=eGmq1VyH2Xg
choć prawdę rzekłszy w całości nie przebrnęłem.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Asmyk
Początkujący

Bardzo dziękuję koledze stanley99 za udostępnienie powyższego linku. Z dużym zainteresowaniem przebrnąłem przez cały webinar i wydaje mi się, że będzie to coś dla mnie co pozwoli mi rozwiązać problemy związane z brakiem publicznego ip. Wcześniej nie wiedziałem o Tailscale ale ten rodzaj VPN wydaje mi się bardzo obiecujący i powinien spełnić moje oczekiwania ponieważ liczba urządzeń z których będę chciał korzystać jest ograniczona. Nie miałem jeszcze czasu usiąść zainstalować i skonfigurować ale jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Video Station”