Witam wszystkich,
Dziś zainstalowałem Synology Photos na Androidzie i rozpocząłem wykonywanie kopii zdjęć na NAS. Ustawienia kopii były z grubsza domyślne, w tym automatyczne zakładanie ścieżek Rok, miesiąc. Po chwili, jak skopiował jakieś ~500 zdjęć zorientowałem się, że taka organizacja na NASie jest bardzo niewygodna, żeby oglądać zdjęcia przez otoczenie sieciowe trzeba będzie wchodzić do wielu podfolderów i wychodzić wyżej, i tak w kółko. W opcjach Synology Photos na Androidzie jest do wyboru albo rok/miesiąc, albo płaska struktura. Wobec tego wybrałem płaską, przez co będę miał jakieś ~20 tysięcy zdjęć w tym samym folderze.
Chciałbym to poukładać według roku, tzn. na NASie pozakładać podfoldery 2024, 2023, itd. i przenieść tam odpowiednie zdjęcia. W ten sposób przeglądanie przez komputer (przez otoczenie sieciowe Windows) będzie dość wygodne.
Wiem, że może się zepsuć Synology Photos na komputerze i że trzeba wówczas zreindeksować zdjęcia.
Mam pytanie dotyczące Synology Photos na Androidzie - czy jak ręcznie w ten sposób poprzenoszę zdjęcia do folderów według roku, to Synology Photos na Androidzie nie zgłupieje? Np. gdy będę chciał usunąć jakieś zdjęcie z telefonu (i automatycznie z NASa), czy on odnajdzie to zdjęcie na NASie i je skasuje? Jak to w szczegółach działa? Nie potrafię znaleźć konkretnej dokumentacji.
A przy okazji może Synology mogłoby dodać opcję porządkowania tylko po roku?
Synology Photos na Android i organizacja backupu
-
- Początkujący
- michau
- Godfather
Re: Synology Photos na Android i organizacja backupu
Nie kombinuj. Zdjęcia z telefonu wrzucaj (synchronizuj) do jednego folderu. Resztę organizuje sobie jak chcesz. Foldery wg roku czy kategorie. Zdjęcia przeglądaj na komputerze przez stronę www a nie przez otoczenie sieciowe.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5