Rozszerzenie zasięgu sieci na zewnątrz
- Zoltar
- Stały Bywalec
Rozszerzenie zasięgu sieci na zewnątrz
Chcę podłączyć kamery do Surveillance Station, mają być to kamery na zewnątrz. Niestety zasięg WiFi nie dochodzi do miejsca w którym miałyby być zamontowane (działka obok, ok. 100-200 m w linii prostej od domu) i pomyślałem o wykorzystaniu takiego cuda od TP Linka https://www.tp-link.com/pl/business-net ... pe/cpe210/. Pytanie czy macie z czymś takim doświadczenie albo możecie polecić coś lepszego? Czy takie urządzenia mają jakieś specjalne wymagania co do miejsca montażu (musi być na jakieś konkretnej wysokości czy wystarczy zamontować na ścianie domu na wysokości ok.2 m i skierować w kierunku miejsca gdzie będą kamery)? Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady
- SnejX
- Uczeń Mistrza
Re: Rozszerzenie zasięgu sieci na zewnątrz
Używam tego ale producent już dawno zapomniał o aktualizacjach firmware wiec ma wgrane openwrt.
Tu masz link, odfiltruj sobie ten model:
https://openwrt.org/toh/views/toh_fwdownload
Pamiętaj, że nie wystarczy tylko po jednej stronie mieć takie urządzenie, bo to co jest na drugim końcu, musi mieć wystarczająco mocny sygnał, żeby odpowiadać do tego CPE210.
Ew. postaw most radiowy na Mikrotiku SXT, to stare modele wiec można tanio kupić na olx. Mam kilka i działają idealnie.
Kupowałem od tego sprzedawcy, i zawsze prosiłem,żeby wybrał ładne sztuki
https://www.olx.pl/d/oferta/mikrotik-sx ... 21z74.html
Tu masz link, odfiltruj sobie ten model:
https://openwrt.org/toh/views/toh_fwdownload
Pamiętaj, że nie wystarczy tylko po jednej stronie mieć takie urządzenie, bo to co jest na drugim końcu, musi mieć wystarczająco mocny sygnał, żeby odpowiadać do tego CPE210.
Ew. postaw most radiowy na Mikrotiku SXT, to stare modele wiec można tanio kupić na olx. Mam kilka i działają idealnie.
Kupowałem od tego sprzedawcy, i zawsze prosiłem,żeby wybrał ładne sztuki
https://www.olx.pl/d/oferta/mikrotik-sx ... 21z74.html
Ostatnio zmieniony pn lis 18, 2024 10:07 pm przez SnejX, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zoltar
- Stały Bywalec
Myślałem o najprostszej konfiguracji a więc CPE210 zamontowany na ścianie domu i rozszerzający sygnał na ogród a po drugiej stronie na słupie kamera, która zasilana jest panelem słonecznym (model C410 od TP Linka). Liczę na to że zasięg powinien wystarczyć bo po drodze nie ma za bardzo przeszkód.
A na co mam zwrócić przy montażu na ścianie domu? Jakaś minimalna wysokość na której powinienem go zamontować? A może coś lepszego jest od tego TP Linka? W necie wiele osób chwali Ubiquiti.
Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka
A na co mam zwrócić przy montażu na ścianie domu? Jakaś minimalna wysokość na której powinienem go zamontować? A może coś lepszego jest od tego TP Linka? W necie wiele osób chwali Ubiquiti.
- SnejX
- Uczeń Mistrza
z Ubi używałem Loco M5 (działa na 5GHz, a Loco M2 na 2,4Ghz). Plusem Ubi jest oryginalny firmware, bo na tp-linku raczej trzeba wgrać openwrt chyba ze stary oryginalny Ci wystarczy.
Użyj tego co kupisz w lepszej cenie.
Co do wysokości, im wyżej tym lepiej, patrz Strefa Fresnela.
A to ogłoszenie z olx, za 130 masz komplet do zrobienia mostu. Używam u klientów gdzie nie ma innej opcji doprowadzenia sieci właśnie do kamer na ogromnych działkach/placach, działa niezawodnie.
Update.
Z tego co widzę to ta kamerka nie ma portu LAN, czyli most odpada.
Użyj tego co kupisz w lepszej cenie.
Co do wysokości, im wyżej tym lepiej, patrz Strefa Fresnela.
A to ogłoszenie z olx, za 130 masz komplet do zrobienia mostu. Używam u klientów gdzie nie ma innej opcji doprowadzenia sieci właśnie do kamer na ogromnych działkach/placach, działa niezawodnie.
Update.
Z tego co widzę to ta kamerka nie ma portu LAN, czyli most odpada.
- Zoltar
- Stały Bywalec
Kamerkę wybrałem celowo taką a nie inną bo nie potrzebuje kabla do prądu ani do sieci - jest na WiFi i na solara. Po prostu w miejscu w którym będzie zamontowana nie mam możliwości poprowadzenia żadnych kabli, ani sieciowych ani do prądu.
Z tego co widzę to różnica w cenie pomiędzy TP Link a Ubi M2 to ok 30 PLN więc pytanie czy warto je dołożyć? No i czy nie lepiej zarówno kamerę jak i AP mieć od jednego producenta?
Z tego co widzę to różnica w cenie pomiędzy TP Link a Ubi M2 to ok 30 PLN więc pytanie czy warto je dołożyć? No i czy nie lepiej zarówno kamerę jak i AP mieć od jednego producenta?