RT1900ac vs. modem HALNY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

RT1900ac vs. modem HALNY

Post autor: BWaliszewski »

No to wywołam kolejny temat, który mnie spotkał.

U jednego z klientów operatorem był EchoStar, po wykupieniu go przez VECTRE - wymieniono dotychczasowy modem, na nowy HALNY HL-4GXV-F. Miał być ustawiony tak samo w bridgu i z publicznym IP. Zaznaczę, że przez 4 lata - nawet do tego sprzętu nie podchodziłem. Po prostu śmigało bez problemu.

Efekt wymiany jest taki, że router na porcie WAN nie dostaje numeracji z przydzielonej puli. Podłączony komputer tak, a router nie. Port WAN oczywiście ustawiony jest na automat. Przestawienie na "ręczne" nie przynosi rezultatu. Po prostu nie dogaduje się z tym modemem. Dlaczego?
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader

Re: RT1900ac vs. modem HALNY

Post autor: mikhnal »

A ten wspaniały operator nie identyfikuje sprzętu po MAC adresie?
DS3018xs
DSM 7.2.2-72806 Update 2
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 12
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

Post autor: BWaliszewski »

mikhnal pisze: czw lis 14, 2024 8:57 am A ten wspaniały operator nie identyfikuje sprzętu po MAC adresie?
No właśnie nie ;-) Laptop łączy się bez problemu i dostaje "namiary" z puli, wszystko działa. Router już nie... wpisanie parametrów na sztywno, powoduje, że router wskazuje niepoprawną bramę, a łącze w trybie ograniczonym.

Sam operator, to inna bajka. Przejął w Poznaniu EchoStar i... pozmieniał wszystkim klientom ustawienia modemów. Jak ktoś miał bridge i publiczne IP, to miał pecha - operator anulował wszystko. Z dnia na dzień - bez żadnej informacji. firma stoi - bo opiera się na pracy zdalnej... ale kogo to interesuje ;-) ...ale to opowieść do kawy, a nie tutaj ;-)
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
stanley99
Zawsze On-Line

Post autor: stanley99 »

mikhnal pisze: czw lis 14, 2024 8:57 am A ten wspaniały operator nie identyfikuje sprzętu po MAC adresie?
Tak, identyfikuje po MAC, przynajmniej w tym sensie, że jak zmieniałem MAC na WAN swojego routerze (jakiś fikcyjny), dostawałem inny IP z ich puli publicznej. Czasem się przydawało ;-)

Z tym, że fakt faktem miałem inne modemy, podłączone od strony dostawcy koncentrykiem (tv kablowa, z tym, że z ich telewizji nie korzystałem). Przez ostatnich kilka lat bodaj Technicolor, chyba taki:
https://www.it-manuals.info/technicolor-cga2121.html

BWaliszewski pisze: czw lis 14, 2024 9:24 am No właśnie nie ;-) Laptop łączy się bez problemu i dostaje "namiary" z puli, wszystko działa. Router już nie... wpisanie parametrów na sztywno, powoduje, że router wskazuje niepoprawną bramę, a łącze w trybie ograniczonym.
Hm, dziwne to wszystko… Może ten Halny, po przestawieniu w tryb bridge (zakładam, że jest tak ustawiony) wymaga podłączenia routera do odpowiedniego portu LAN? W Technikolorze był zalecany bodaj LAN1 (a może LAN4? Już nie pamiętam…
A może też spróbuj (przynajmniej na razie do testów) w RT2600 wpisać na WAN taki sam MAC jak ma laptop? Wedle tego co napisałem wyżej, router powinien dostać od dostawcy takie same “namiary”...

I jeszcze jedno - też nie wiem jak w tym Halnym, ale u mnie generalnie konfiguracja modemu odbywała się przez panel klienta na stronie Vectry. Tam można było przedstawić tryb modemu: bridge/router, ustawić kilka podstawowych parametrów sieci wifi (mnie to nie interesowało, bo zawsze miałem swój router, a vectrowy modem w trybie bridge). Może warto tam spojrzeć? :
https://ebok.vectra.pl/login

P.S.
@mikhnal widzę, a także pamiętam też z tonu innych dawnych wypowiedzi o tym dostawcy - Vectry estymą raczej nie darzysz, delikatnie pisząc ;-)
Z kolei ja przez niemal dokładnie dziesięciolecie korzystania z ich usług nie mogę złego słowa powiedzieć. Prędkości w speedtestach były zawsze w pobliżu aktualnie wykupionej. Awarie przez te 10lat były może ze 2-3 (przynajmniej zauważone), zresztą dosyć sprawnie usunięte. Może miałem wyjątkowe szczęście? ;-) Gdyby nie to, że zmieniłem miejsce zamieszkania i tam nie dało się przenieść usługi (po prostu nie ma V.), pewnie bym korzystał nadal.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Routery”