Docker: jDownloader2 i katalog pobierania

ODPOWIEDZ
wlodekh
Wtajemniczony

Docker: jDownloader2 i katalog pobierania

Post autor: wlodekh »

Instalacja jDownloader2 w kontenerze jest banalna, niestety działa tylko przy standardowym ustawieniu katalogu pobranych plików czyli:

Kod: Zaznacz cały

-v /volume1/docker/jdownloader/download:/output \
Próba jego zmiany niestety skutkuje tym, że jDownloader nie pobiera. Nie da się też (albo nie umiem) dodać drugiego katalogu pobierania. Pewno jest coś z uprawnieniami. Porada z tego wątku u mnie nie działa:
https://github.com/jlesage/docker-jdown ... /issues/81
Czy ktoś zna rozwiązanie problemu?

Edycja 23.10.2024.
Dla potomnych, może się przyda: porada z podlinkowanego wątku jednak działa, ale po nadaniu uprawnień do odczytu/zapisu użytkownikowi SYSTEM nie można go usuwać. Ważne jest też aby nadać uprawnienia do folderu współdzielonego bez względu na to jak głęboko mamy katalog do pobierania. Trochę się zastanawiam nad bezpieczeństwem takiego rozwiązania bo nie wiadomo do czego ten użytkownik SYSTEM jest wykorzystywany, ale innej drogi rozwiązania problemu póki co nie znalazłem.

Edycja 10.12.2024.
Jednak da się inaczej: przy dodawaniu kontenera trzeba dopisać dwie linijki:
-e USER_ID=1000 \
-e GROUP_ID=100 \
wartości powinny być dla użytkownika, który ma uprawnienia do odczytu/zapisu dla danego katalogu. Uwaga, czasami nie jest to takie oczywiste, u mnie np. grupa to niby 100, ale jak sprawdziłem w bazie danych "ong" okazało się, że jednak 101.
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs
ODPOWIEDZ

Wróć do „Virtual Machine Manager / Docker”