wybór systemu plików - szyfrowanie / odczyt z komputera

ODPOWIEDZ
wuwu2
Początkujący

wybór systemu plików - szyfrowanie / odczyt z komputera

Post autor: wuwu2 »

witam

wiem, że temat może trochę oklepany: wybrać BTRFS (zalety głównie migawki) vs EXT4 (szybkość)

ale jak wyglądają możliwości:
1. podpięcia takiego dysku/woluminu - najlepiej do Windows (z dodatkowym czytnikiem - wiem, że EXT4 odczyta) lub Linux lub coś innego
Jaki RAID wybrać (Synology Hybrid RAID będzie ok?) Założenia, że jest to jeden dysk.
Jaki system plików pozwoli się "odczytać" z komputera i czym?

2. wybór systemu plików, aby obsługiwał szyfrowanie ?

3. wybór systemu plików, aby obsługiwał szyfrowanie i by się do dało odczytać na komputerze - gdy dysk podepniemy bezpośrednio do tego komputera (SATA)

wiem, że 3 jest najmniejsza szansa, ale jestem ciekaw w którą stronę radzicie iść bo od miesiąca się zastanawiam....
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader

Re: wybór systemu plików - szyfrowanie / odczyt z komputera

Post autor: mikhnal »

btrfs - migawki i bezpieczeństwo jest ważniejsze niż szybkość. W razie czego podepniesz do kompa i uruchomisz jakiegoś linuksa liveCD.
DS3018xs
DSM 7.2.2-72806
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 10
wuwu2
Początkujący

Re: wybór systemu plików - szyfrowanie / odczyt z komputera

Post autor: wuwu2 »

dzieki za odpowiedz

skonfigurowalem juz zaszyfrowany wolumen z BTRFS, natomiast jest takze opcja przy szyfrowaniu udzialow (shared folder)
[ https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutor ... nology_NAS - Szyfruj foldery współdzielone]

jaka jest roznica miedzy szyfrowaniem folderow wspoldzielonych vs calego wolumenu?
wiadomo, ze logiczne jest ze jedno pozwala zaszyfrowac folder drugie wolumen ale praktycznie - na jakiej to technologii dziala (LUKS?) i jakie praktyczne to ma zastosowanie uzycie jednego i drugiego - bo rozumiem, ze mozna miec zaszyfrowany wolumen i na nim zaszyfrowany folder

czy sa ta 2 dodatkowe technologie?

bo z tego co mi wiadomo BTRFS nie ma natywnego szyfrowania

ps. jak zamontowac taki wolumen w liveCD linux jesli jest zaszyfrowany z takiego Synology - klucz oczywiscie mam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne zapytania o produkty”