Skonfigurowałem Directory Server (wg poradnika Synology) ale nie mogę się połączyć z domeną z Windowsa.
Ustawiłem DNS w kompie na adres IP NASa (192.168.1.200) ale coś nie działa.
Ktoś może wie co może być przyczyną?
czy konto użytkownika Windows (nazwa i login) muszą mieć takie same parametry jak usera dodanego na serwerze ?
tekst błędu:
Uwaga: Te informacje są przeznaczone dla administratora sieci. Jeśli nie jesteś administratorem sieci, powiadom administratora o odebraniu tych informacji, które zostały zapisane w pliku C:\Windows\debug\dcdiag.txt
Wystąpił następujący błąd podczas wykonywania zapytania do usługi DNS dotyczącego rekordu zasobu lokalizacji usługi (SRV) używanego do zlokalizowania kontrolera domeny usługi Active Directory dla domeny „KOSCI.LOCAL”:
Wystąpił błąd: "Nazwa DNS nie istnieje."
(kod błędu 0x0000232B RCODE_NAME_ERROR)
Zapytanie dotyczyło rekordu SRV dla _ldap._tcp.dc._msdcs.KOSCI.LOCAL
Najczęstsze przyczyny tego błędu są następujące:
- Rekordy SRV DNS wymagane do zlokalizowania kontrolera domeny usługi AD dla domeny nie są zarejestrowane w usłudze DNS. Te rekordy są automatycznie rejestrowane na serwerze DNS podczas dodawania kontrolera domeny usługi AD do domeny. Są one aktualizowane przez kontrolera domeny usługi AD w ustalonych odstępach czasu. Ten komputer jest skonfigurowany do używania serwerów DNS z następującymi adresami IP:
192.168.1.200
- Jedna lub więcej stref nie zawiera delegowania do strefy podrzędnej:
KOSCI.LOCAL
LOCAL
. (strefa główna)