DS918+ RAID

ODPOWIEDZ
kosmik903
Początkujący

DS918+ RAID

Post autor: kosmik903 »

Cześć,
na wstępie chcę podkreślić, że jeśli chodzi o temat w którym piszę to nie jestem w nim super obeznany. Jeśli więc napiszę bzdury to poprawcie mnie proszę.
Mam Synology D918+ w którym mam obecnie cztery dyski. 2x4TB, 2TB i 16TB. Wszystkie ustawione jako osobne beż żadnego RAID.
Chciałbym jednak bardziej zabezpieczyć dane przez dokupienie dysku 16TB i połączenie go w RAID z istniejącym 16TB. Najbardziej odpowiednim dla mnie wydaje się RAID1.
Czy da się tak zrobić, żeby na przykład w kieszeni 1 i 2 były dyski połączone w RAID a w 3 i 4 dyski pozostałe nie połączone w RAID?
Czy mogę dokupić dysk i połączyć go w RAID z istniejącym bez utraty danych z istniejącego?

Dzięki za pomoc.
Darek
Przemuss
Godfather

Re: DS918+ RAID

Post autor: Przemuss »

Witam. By zamontować dysk będziesz musiał pierw jakiś wymontować. Jest możliwe utworzenie RAID1 w dowolnej konfiguracji zatok. Kwestia tylko przenieść dyski we właściwe miejsce jak wyłączonym serwerze. Skoro to każdy z dysków jest sobie możesz zamieniać kolejność dowolnie.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
kosmik903
Początkujący

Re: DS918+ RAID

Post autor: kosmik903 »

Dzięki :) Czyli podsumowując, w przypadku mojej konfiguracji 2TB-16TB-4TB-4TB wyjmuję 2TB wkładam nowe 16TB i ustawiam jako RAID 1 ze starym 16TB. Synology samo przekopiuje dane ze starego 16TB na nowe 16TB i po przekopiowaniu będzie działało w trybie RAID1, czyli nowe dane będą jednocześnie zapisywane na oba 16TB.
Chciałbym się upewnić, że nie stracę danych ze starego dysku 16TB bo nie bardzo mam gdzie je przekopiować przed zabawą w tworzenie RAID.
Dzięki i pozdrawiam, Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele serii +”