W takie dni jak dzisiaj [temperatura na dworze w cieniu 34,8 stopnia] oraz w skrajnie zimne zimą, brakuje mi monitoringu temperatur z możliwością ustawienia progów. Progi miałyby służyć np. wysyłaniu komunikatów jeśli serwer/dyski się gotują lub zamarzają Ja wiem, że to sytuacja bardzo rzadka ale jednak czasem bywa, że serwer stoi w "trudnej" przestrzeni i zerkanie do niego, jaki jest jego obecny stan... jest upierdliwe Opcje taką bym widział w niższych modelach, bo te wyższe, zwłaszcza rackowe - pracują w klimatyzowanych szafach i nie mają takich problemów.
Myślę, że dołożenie takiej opcji w MONITORZE ZASOBÓW - nie byłoby wielkim wyzwaniem dla programistów Synology.
Co o tym myślicie?
P.S.
Do pełni szczęścia - dołożyłbym jeszcze wskazanie prędkości wentylatorów w ustawieniach automatycznych. Powiedzcie mi proszę, że nie wydziwiam i nie wymagam za dużo
--------
Na zdjęciach:
- Temperatura dysków w bardzo gorący dzień lata
- Opcje prędkości wentylatorów, które teoretycznie powinny działać automatycznie... teoretycznie - nie mam jednak pewności czy tak jest.
- Zdjęcie Monitora Zasobów - opcje temperatur i prędkości wentylatora, bez problemu by tam weszły.
Monitoring temperatur
- BWaliszewski
- Zawsze On-Line
- Kontakt:
Monitoring temperatur
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
APC Back-UPS ES 700G
-
- Amator
Re: Monitoring temperatur
Hej, jak masz Home Assistanta, to możesz dodać integrację Synology. Wówczas za jego pomocą można monitorować rozmaitości w NASie.
W powiadomieniach na telefon, czy maila ograniczy Cię już tylkoTwoja fantazja
Powszechnie wiadomo też, że HA możesz postawić na Synology, docker lub maszyna wirtualna.
Jedyny minus dla mnie, w HA musisz podać login i hasła konta NASa będącego adminem.
To tylko skrawek możliwości, więcej mi akurat niepotrzebne.
W powiadomieniach na telefon, czy maila ograniczy Cię już tylkoTwoja fantazja
Powszechnie wiadomo też, że HA możesz postawić na Synology, docker lub maszyna wirtualna.
Jedyny minus dla mnie, w HA musisz podać login i hasła konta NASa będącego adminem.
To tylko skrawek możliwości, więcej mi akurat niepotrzebne.
- BWaliszewski
- Zawsze On-Line
- Kontakt:
Rozważam wariant Home Assistant, bo używam paru drobiazgów po Zigbee... ale to są drobiazgi w mieszkaniu [czujniki temperatury, wilgotności, otwarcia drzwi, parę lamp, etc...]... wszystko opiera się na SONOFF iHost, a uruchamianie HA w moim przypadku to trochę przerost formy nad treścią Jednak faktycznie - cały czas mam to z tyłu głowy
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
APC Back-UPS ES 700G
APC Back-UPS ES 700G
-
- Godfather
Jest jeszcze zabbix który odpytuje synka po protokole snmp. Używam go w pracy od ok 8 lat.
Użycie procka, temp każdego z dysków, temp procesora, zajętość RAM/SWAP jak i obciążenie sieci.
Użycie procka, temp każdego z dysków, temp procesora, zajętość RAM/SWAP jak i obciążenie sieci.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+
"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+
"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
-
- Amator
Można jeszcze połączyć zabbixa z grafaną:
DS218+ 10GB RAM - DSM 7.1.1-42962 Update 5