Logowanie do Routera - Kody OTP przestały działać

ODPOWIEDZ
WEBimpuls
Początkujący

Logowanie do Routera - Kody OTP przestały działać

Post autor: WEBimpuls »

Pytanie główne: Jak przywrócić dostęp do routera?

---------------------
OPIS:
Mam problem z zalogowaniem się do mojego Routera Synology RT2600ac. Hasło mam prawidłowe bo po zalogowaniu pyta mnie o kod OTP, który jak się okazuje po roku przestał działać prawidłowo.
-> Do kodów OTP używam Synology SignIn i pozostałe kody do innych serwisów w tym Synology NAS działają prawidłowo.
-> Ostatnio logowałem się do routera z rok temu.
-> na routerze nie ma Internetu WAN (awaria sieci i zmiana operatora)
-> router jest dostępny tylko po sieci LAN

a skoro nie mam Internetu to funkcja przywracania konta "zagubiony telefon?" która wyświetla komunikat "Na twój adres e-mail została wysłana wiadomość z tymczasowym kodem" nie działa bo router nie ma jak wysłać wiadomości. A do routera muszę się zalogować aby zmienić ustawienia WAN bo jest grubsza awaria i z powodu nowego dostawcy mam nowe adresy IP.

Czy ktoś wie jak mam zalogować się do Routera bez jego całkowitego resetowania i bez dostępu do Internetu od strony WAN routera?

i tak w ogóle to dlaczego kody OTP do routera przestały działać? czy to możliwe ze np. rozsynchronizowała się data i godzina na routerze i dlatego nie odczytuje moich kodów OTP?
look12
Zawsze On-Line

Re: Logowanie do Routera - Kody OTP przestały działać

Post autor: look12 »

WEBimpuls pisze:….czy to możliwe ze np. rozsynchronizowała się data i godzina na routerze i dlatego nie odczytuje moich kodów OTP?
Jak najbardziej jest to możliwe i jest to z dużym prawdopodobieństwem przyczyna problemu. Jeżeli masz dostęp po ssh do routera, to można zdjąć pytanie o kody OTP bez resetowania, ewentualnie „soft reset” routera:
https://kb.synology.com/pl-pl/SRM/tuto ... Hard_Reset
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Routery”