Kapryśny QuickConnect?

ODPOWIEDZ
stanley99
Zawsze On-Line
Posty: 447
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Kapryśny QuickConnect?

Post autor: stanley99 »

Witam
Od wielu lat na swoim NAS i routerze (RT2600ac) mam skonfigurowany dostęp przez QuckConnect. Korzystałem niewiele, raczej trochę z ciekawości, testowo, gdyż na łączu miałem publiczny IP i do swojego LAN zorganizowałem dostęp przez VPN. QC traktowałem awaryjnie, np. gdyby z jakichś powodów VPN zawiódł.
Niestety od kilku tygodni jestem zmuszony korzystać z łącza GSM, które nie posiada “publika”. RT2600 jest teraz podpięty do routera tel. mobilnej. Żeby mieć "z zewnątrz" przynajmniej jaki taki kontakt ze swoimi urządzeniami Synology, siłą rzeczy zacząłem używać QC.
Okazało się jednak, że często nie mogę nawiązać połączenia. Za jakiś czas mogę… potem znów nie można… Np. dzisiaj rano brak dostępu, w chwili gdy piszę tego posta działa…
Co ciekawe - w swoim LAN mam trochę urządzeń typu “smart home” korzystających ze swoich rozwiązań chmurowych (np. Supla, Tuya). I do tych urządzeń dostęp jest CAŁY CZAS. Wniosek z tego, że łącze mobilne ogólnie działa poprawnie, zaś”wina” leży raczej po stronie usługi QC…
Jak to wygląda u Was? Korzystacie z QC? Też tak "kaprysi"? Może "ten typ tak ma"?
Pozdrawiam.

[EDIT - ok. 1,5h po napisaniu głównego posta]
O, a teraz jest ciekawa sytuacja... Nie mogę się dostać przez QC na router, ale mogę na NAS... Oczywiście każde ma swój QC ID.
Jest identycznie zarówno z komputera, jak i apek Synology na telefonie (DS finder, DS router).
DS_router.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1226
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: michau »

QC testowałem tylko przez chwilę jak zostało wprowadzone. Ale to nie dla mnie bo za długa droga do serwera. Dla osób, które nie mają adresu publicznego to super rozwiązanie.

https://www.synology.com/pl-pl/support/synology_service
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
look12
Zawsze On-Line
Posty: 527
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: look12 »

Przejdź na DDNS, po nazwie wywołasz VPN do routera.
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
stanley99
Zawsze On-Line
Posty: 447
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: stanley99 »

look12 pisze: śr maja 22, 2024 2:39 pm Przejdź na DDNS, po nazwie wywołasz VPN do routera.
Żeby wykorzystać DDNS, "klasyczne" połączenia VPN czy przekierowania portów, najpierw trzeba mieć publiczny IP. Chyba, że jest coś czego nie wiem... Zacytuję siebie z pierwszego postu:
stanley99 pisze: śr kwie 10, 2024 4:54 pm Niestety od kilku tygodni jestem zmuszony korzystać z łącza GSM, które nie posiada “publika”.
Spróbuję jeszcze może pobawić się Tailscale. Chociaż minusem jaki widzę na "dzień dobry" jest, że nie może być zainstalowany na routerze Synology (nie ma takiego pakietu), a tylko na NAS. Czyli będę musiał specjalnie uruchamiać NAS, jeśli będę chciał skorzystać z tej opcji dostępu do swojej sieci.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
look12
Zawsze On-Line
Posty: 527
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: look12 »

Sorry jakoś nie skojarzyłem, że GSM nie ma adresu publicznego. Przyznam, że pierwszy raz o tym słyszę.
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
stanley99
Zawsze On-Line
Posty: 447
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: stanley99 »

@loo12: brak publicznego adresu u dostawców mobilnych to powszechna praktyka, rzekłbym standard (poczytaj o CG-NAT). Np. w Orange owszem możesz wykupić IP publiczny, ale tylko w ofertach dla biznesu. https://www.orange.pl/duze-firmy/orange-vpn
W każdym razie w tej chwili nie mam "publika" i dla uzyskania dostępu "z zewnątrz" pozostaje mi korzystanie z rozwiązań typu QuickConnect, Tailscale (tego jeszcze nie "ćwiczyłem"), itp.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
look12
Zawsze On-Line
Posty: 527
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Kapryśny QuickConnect?

Post autor: look12 »

Nie mam doświadczeń z praktykami operatorów GSM. Obawiam się, że Tailscale nie rozwiąże problemu z ominięciem QC.
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
stanley99
Zawsze On-Line
Posty: 447
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: stanley99 »

Witam.
Z Taiscale pierwsze psy za płoty. Zainstalowałem parę dni temu na NAS, smartfonie, laptopie. Ogólnie wydaje się działać. Bez udziału Quickconnect mogę połączyć się z “zewnątrz” z Synkiem, np. z DSM, mapować zasoby NAS-a na laptopie, itd. Czyli w zasadzie wszystko jak miałem w “normalnym” VPN. Prędkości bardzo mizerne, lecz zapewne w dużej mierze to zasługa mojego słabego łącza GSM. Niemniej można przeprowadzać zdalnie operacje niewymagające szybkiego przesyłu.
Niestety nie mogę się połączyć z innym sprzętem w moim LAN, np. routerem czy dekoderem SAT, gdyż nie ma dla nich dedykowanej instalki klienta TS. Prawdopodobnie można skonfigurować Synka jako a'la “router” łączący sieć TS z LAN, coś opisali TUTAJ.
Jednak nie drążyłem na razie tematu gdyż… właśnie pojawiła mi się opcja instalacji stacjonarnego łącza światłowodowego z publicznym IP. Kombinacje z Tailscale, QC itp. będą mi wówczas zbędne.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 623
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: SnejX »

Nie musisz mieć zainstalowanego Tailscale na każdym urządzaniu do którego chcesz się łączyć.
Musisz ustawić Exit Node w domowej sieci i po sprawie.
Tu masz tutorial o Tailscale:
https://www.youtube.com/watch?v=eGmq1VyH2Xg
stanley99
Zawsze On-Line
Posty: 447
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Kapryśny QuickConnect?

Post autor: stanley99 »

@SnejX: zapewne jest tak jak napisałeś.
Jednak od wczoraj mam już znów stałe łącze z publicznym IP i mogę się łączyć z urządzeniami Synology oraz ze swoją siecią domową "po staremu" przez VPN, bez "pośredników" typu QuickConnect czy TailScale.
Dlatego niejako siłą rzeczy temat TS poszedł w odstawkę. Aczkolwiek - trochę z ciekawości, trochę dla ćwiczeń szarych komórek - niewykluczone, że powrócę w długie zimowe wieczory :-)
Dzięki za odzew.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”